Dubrovačka Biskupija

Konstituirajuća sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća

U prostorijama Biskupskog ordinarijata, u subotu 25. veljače 2012. održana je konstituirajuća sjednica Biskupijskog pastoralnog vijeća. Sjednici je predsjedao biskup mons. Mate Uzinić, a nazočni su bili svi članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća.

Nakon molitve, u svojoj uvodnoj riječi biskup Uzinić između ostalog je rekao: „Od mog dolaska u biskupiju, a prošlo je skoro godinu dana, primijetio sam neke probleme i poteškoće u pastoralnom životu. Međutim, pastoralni život biskupije ne smije se temeljiti samo na rješavanju problema već moramo imati viziju. Da bismo imali viziju moramo saznati stvarno stanje. Ja to ne mogu sam, potrebna mi je vaša pomoć. Ovdje ste kako bi zajedno pokušali pronaći viziju kako dalje. Trebamo pronaći način kako u ovoj biskupiji nastaviti ono što baštinimo kao vjernici kako bi buduće generacije, po onomu što mi sad radimo, mogli nastaviti biti vjernici- biti kršćani."

Nakon toga vijećnici su upoznati sa Statutom biskupijskog pastoralnog vijeća te se pristupilo izboru tijela, koja su predviđena Statutom za što kvalitetnije funkcioniranje vijeća.

Na sjednici su vijećnici upoznati s akcijama, koje se provode u sklopu Godine Caritasa, koja je proglašena u dubrovačkoj biskupiji i s planovima koje biskupijski Caritas namjerava ostvariti u ovoj godini. Još je jednom naglašena potreba što bržeg osnivanja župnih caritasa i međusobnog povezivanja.

Zatim se pristupilo raspravi o načinu obilježavanja proslave 300. obljetnice dubrovačke katedrale i to osobito o liturgijsko-pastoralnom programu proslave.

Na sjednici su također dotaknute i aktualne teme i problemi s kojima se susreću pastoralni djelatnici i vjernici u biskupiji, a uslijed nedostatka duhovnih zvanja, kao i potreba za promišljanjem nove koncepcije pastoralnog rada i pastoralne skrbi za vjernike.

Vijećnici su zaključili i zadužili Tajništvo Vijeća da za sljedeću sjednicu, a na temelju provedene rasprave, iznese konkretne prijedloge za definiranje smjernica i izradu cjelovitog biskupijskog pastoralnog programa.

Članovi Biskupijskog pastoralnog vijeća su:

Po službi: dr. Petar Palić, generalni vikar

Po izboru:

u ime svećenika dubrovačke biskupije: msgr. Toma Lučić

u ime redovnika: p. Petar Nikolić, SJ

u ime redovnica: s. Mila Mikulić i s. Danijela Škoro

u ime Vijeća za obitelj: prof. Krešimir Marković

u ime Vijeća za mlade: dr. sc. Joško Mikuš

u ime vjeroučitelja: prof. Ana Matić

u ime pokreta i udruga: Ivica Ljuban i Tomislav Franušić

u ime dekanata: Silvio Bošković, Tomislav Marinović, Ivica Stanković, Ivo Vidojević, Miro Vidović, (gradski), Pero Grbić (konavoski), Petar Kovačević (stonski), Mato Kosović (pelješki), Tomislav Jobst i Teo Šeparović (korčulanski).

Imenovani od biskupa:

s. Katica Dabo, Marijo Dominiković, Mr. don Robert Ćibarić, Šime Zupčić i Vjeran Martić.