Dubrovačka Biskupija

Prvi put u Dubrovniku: Misom započeo međunarodni projekt "72 sata bez kompromisa"

 

Međunarodni volonterski projekt za mlade „72 sata bez kompromisa“, koji se već desetak godina provodi u Europi, započeo je u četvrtak, 15. listopada prvi put u Dubrovniku.


Mladi sudionici projekta okupili su se na večernjoj misi za mlade u crkvi Male braće koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije mr. don Marinko Šljivić.

 

Izgrađivati bolju budućnostU propovijedi je predstojnik Šljivić istaknuo i protumačio Isusovu poruku zabilježenu u pročitanom evanđeskom ulomku: „Jao vama, zakonoznanci! Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući.“ Kao posebno grešnu stvar istaknuo je upravo to stanje kad netko odvraća drugoga da ide Božjim putem. A kao najbolji put prema Bogu naveo je put poniznosti, o čemu svjedoči i svetica čiji blagdan se slavio, sv. Terezija Avilska.


Govoreći o prorocima kao onima koji, uz ostalo, pripremaju put za nešto, propovjednik je poručio mladima da i oni trebaju pripravljati put drugima, onima koji iza njih dolaze. S obzirom na to da se misa slavila i za uspjeh projekta „72 sata bez kompromisa“ predstojnik Šljivić je potaknuo mlade da sudjelovanjem u tom projektu izgrađuju bolju budućnost, dajući u poniznosti svoje vrijeme drugima. Dodao je da su oni graditelji Kraljevstva Božjega danas te da će možda netko zahvaljujući upravo njihovom radu i angažiranosti postati bliži Bogu.


Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih iz župe sv. Mihajla u Lapadu pod vodstvom Ivana Lučića. Na kraju mise Andrea Džakula iz SKAC-a Dubrovnik je pozvala mlade da svakog četvrtka sudjeluju na misama za mlade koje su ovom misom započele za ovu školsku godinu. Upoznala ih je detaljnije s projektom „72 sata bez kompromisa“ koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Također je pozvala i na sudjelovanje u projektima koji će se kroz godinu raditi.


U petak i subotu stotinjak mladih volontera, sudionika projekta, na različitim lokacijama u Gradu sudjelovat će u različitim volonterskim projektima, a zanimljivost cijelog njihovog volontiranja je u tome što skupine volontera unaprijed ne znaju što i gdje će raditi nego dolaze na određena mjesto i 'bez kompromisa' prihvaćaju volontirati na način koji im bude zadat.
Kišno vrijeme razlog je promjena nekih dijelova programa, pa su projekti planirani za izvođenje na otvorenom prostoru otkazani.

 

O projektu "72 sata bez kompromisa"Projekt „72 sata bez kompromisa“ osmišljen je i pokrenut u Njemačkoj među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkovit način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.


U Europi je projekt ostvaren u devet zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj. Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednost te akcije i svojim radom se pridružuje od 15. do 18. listopada 2015. godine.


U organizaciji Studentskih katoličkih centara (SKAC) u Hrvatskoj projekt se ove godine provodi u tri grada: Splitu, Zagrebu i Dubrovniku. U organizaciji dubrovačkih volonterskih dana za mlade sudjeluju i Vijeće za mlade i Caritas Dubrovačke biskupije.

 

Angelina Tadić