Ispiši ovu stranicu

Katedrala: euharistijskim slavljem se sa zahvalnošću prisjetili prethodne godine

Katedrala: euharistijskim slavljem se sa zahvalnošću prisjetili prethodne godine

 

Misu zahvalnicu za prethodnu godinu u dubrovačkoj katedrali na Silvestrovo, posljednji dan Stare godine, u četvrtak 31. prosinca predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Biskup je kazao da je svaka euharistija zahvalno slavlje, no da je ova to na poseban način, nastavivši: „U ovom mislim slavlju želimo svoj pogled ponovno usmjeriti prema natrag ne da bismo ostali u prošlosti već da bismo pitali za oproštenje za ono što smo pogriješili, ali i da bismo Bogu zahvalili za obilje njegovih darova u ovoj godini koja je za nama.“ Kazao je da se to može učiniti na više razina, počevši od osobne, uključujući zahvalnost što smo i ove godine ostali vjerni Gospodinu i dio njegove Crkve. Osim osobne, istaknuo je i društvenu razinu, krenuvši od lokalne gdje se može zahvaliti što je Dubrovnik u prethodnoj godini dobio stabilnu gradsku upravu i vijeće, te da Grad može funkcionirati. Istaknuo je zahvalnost i na nacionalnoj razini: „Možemo misliti o onima koji su formirali saborsku većinu što god hoćemo, ali moramo nakon svega biti zahvalni što se demokratski procesi u našoj zemlji nastavljaju, što su izbori prošli bez incidenta, što se konstituirao sabor.“ Biskup je izrazio zahvalnost i za dobro što je učinila prethodna vlada, pozivajući vjernike da Gospodinu preporuče vladu koja dolazi. Vjernicima je ukazao i na njihovu odgovornost: „Mi vjernici smo dio društva i Crkve, te moramo davati svoj doprinos. Pozvani smo biti i savjest društva, upozoravajući na stvari koje nisu dobre.“

 

Govoreći o svjetskoj razini, kazao je da unatoč brojnim nemirima i ratovima, ipak moramo biti zahvalni, jer da je samo po ljudskim djelima svijet bi davno propao, no zahvaljujući Gospodinu on i dalje postoji, te je pozvao vjernike na pronalaske puteva mira i solidarnosti.

 

Na crkvenoj razini biskup je spomenuo papu Franju i njegovo mijenjanje lica Crkve. Na biskupijskoj razini biskup je izrazio zahvalnost za Godinu posvećenog života, osobito Redovnički dan održan u Dubrovačkoj biskupiji, ali i za projekte „72 sata bez kompromisa“ i „24 sata za Gospodina“, kao i 300. obljetnicu crkve sv. Vlaha koja je obnovljena u ovoj godini. Prisjetio se i 25. obljetnice Caritasa Dubrovačke biskupije, financijskog izvješća kojim je transparentno i otvoreno prikazano javnosti financijsko stanje naše biskupije. Potaknuo je vjernike da se sa zahvalnošću prisjete dragih ljudi koji su se u protekloj godini preselili u vječnost, a on se posebno prisjetio svećenika, redovnica i redovnica koji su djelovali na području Dubrovačke biskupije. Prisjetio se i otvaranja Godine sv. Vlaha i Godine milosrđa. Biskup Uzinić je zaključio: „Naravno, ova zahvalnost nas usmjerava prema onom što je danas i što je sutra. Da zahvalni za ono što je bilo, danas pokušamo živjeti kvalitetnije, stavljajući sebe i svoje sposobnosti, sve darove koje imamo, Gospodinu na raspolaganje, kako bismo s nadom gledali u budućnost.

 

Na kraju misnog slavlja, koje je pjesmom animirao Mješoviti katedralni zbog pod vodstvom prof. Margit Cetinić, otpjevan je svečani „Te Deum“.

 

Šime Zupčić

 

Galerija slika