Ispiši ovu stranicu

Duhovna obnova za vjeroučitelje o Božjem milosrđu: Nemojte biti normalni!

Duhovna obnova za vjeroučitelje o Božjem milosrđu: Nemojte biti normalni!

 

Duhovna obnova za vjeroučitelje Dubrovačke biskupije održana je u subotu 23. siječnja u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku na temu Božjeg milosrđa, a predvodio ju je rektor sjemeništa i katedralni kapelan don Marin Lučić. Na duhovnoj obnovi sudjelovao je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

U razmatranjima don Marin je govorio o biblijskim likovima kojima Isus iskazuje milosrđe, a onda i oni nastavljaju drugima iskazivati milosrđe. Predvoditelj duhovne obnove je pozvao vjeroučitelje da i oni poput tih likova drugima iskazuju milosrđe. Razmatrajući odlomak o susretu Isusa sa Samarijankom primijetio je da se nakon njezinog navještaja obratilo cijelo jedno selo, što pokazuje koliko snagu ima samo jedno obraćenje, nadodavši: „I vi ste blagovjesnici u svojim školama“. Kazao je da suvremeni čovjek čezne za smislom, što je zapravo čežnja za Bogom, a tu je prilika vjeroučitelja za navještaj Radosne vijesti. Iz navedenog biblijskog odlomka, kazao je don Marin, vidljivo je da Isus poznaje našu prošlost, ali nas unatoč tome ne osuđuje. Ukazao je i da to da su učenici često iznenađeni Isusovim postupcima, te da i suvremeni vjernik treba biti spreman dopustiti Isusu da ga iznenadi.

 

Don Marin je u razmatranjima govorio i o Isusovom pogledu u susretu s drugim ljudima. Kazao je da je to pogled pun milosrđa, a ne osuđivanja, te da i vjeroučitelji trebaju svjedočiti upravo taj pogled, uz što ide i poslanje mijenjanja pogrešne slike Boga kao onog koji samo čeka priliku da čovjeka uhvati u grijehu i kazni ga.

 

Vjeroučitelji su imali priliku za ispovijed, nakon čega su zajednički slavili misu koju je predvodio biskup Uzinić. U propovijedi je kazao da svatko želi „biti normalan“, jer je teško biti drugačiji, no da misna čitanja pokazuju upravo da je potrebno biti drugačiji. Rekao je da Isusovi ukućani od njega traže da „bude normalan, da se uklopi, no on to ne čini“, te je „lud sve do ludosti križa", a "s tom i takvom ljubavlju, takvom ludošću koja ne želi biti normalna, ostvaruje naše spasenje“, te se upitao: „Što li je milosrđe nego Božja ludost?“. Kazao je da je problem kršćana što žele biti normalni, a danas biti normalan znači sebe i svoje interese staviti na prvo mjesto, pozvavši u tom kontekstu vjeroučitelje da „budu nenormalni“.

 

Okupljene je pozdravio tajnik katehetskog ureda Šime Zupčić, a osim vjeroučitelja na ovoj duhovnoj obnovi sudjelovale su i odgojiteljice u vjeri s područja Dubrovačke biskupije.

 

Š.Z.

 

Galerija slika