Ispiši ovu stranicu

Djeca se i svojim umjetničkim stvaralaštvom priključila Festi

Djeca se i svojim umjetničkim stvaralaštvom priključila Festi

 

Izložbu dječjih radova s tematikom sv. Vlaha otvorio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak 1. veljače u predvorju Dvorane Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a ovom svečanom činu prisustvovali su i mnogobrojni posjetitelji, napose roditelji.

 

Biskup Uzinić je kazao da mu je drago da može biti dionikom ove izložbe, te da je u 1700 godina od mučeničke smrti sv. Vlaha ugrađeno i 1044 godine grada Dubrovnika. Istaknuo je da u tim velikim brojevima „svatko od nas ima mali dio, a svoj su mali dio ovom izložbom počela ugrađivati i naša djeca.“ Kazao je i da je ova izložba ne samo znak da među tom dječicom već ima sada pravih malih umjetnika koji se nadahnjuju na onom što je donio sv. Vlaho, nego nam je znak i da ćemo sutra imati velikih umjetnika i kulturnih stvaralaca u našem Gradu.

 

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać je kazala da je ovo samo najljepši dio radova, no da su sva djeca, velika i mala, od jaslica do vrtića, sudjelovala svojim radovima, te da je na odgojiteljima bio težak zadatak kako izabrati najbolje. „Mogu reći hvala Bogu, evo i mi najmanji došli smo reći našem parcu, sv. Vlahu 'Hvala ti sv. Vlaho i čuvaj nas od svakoga zla'“.

 

Dubrovački dječji vrtići već godinama rade na projektima očuvanja baštine s posebnim naglaskom na našeg zaštitnika sv. Vlaha, tako da su se svi dječji vrtići u Gradu rado odazvali i poslali svoje radove. „Radosni smo da možemo prisustvovati otvorenju ove lijepe i vrijedne izložbe radova onih koji svijet, pa tako i našeg Parca sv. Vlaha, vide dječjom nevinošću i posebnom otvorenošću prema nadnaravnom. Gledajući ove radove, možda ćemo na trenutak i sami moći gledati njihovim očima, u nadi da ćemo taj pogled ponijeti i izvan prostorija ove dvorane.“, istaknuli su organizatori.

 

Dio dječjeg stvaralaštva prilikom otvorenja pokazala su i djeca vjerske skupine iz Dječjeg vrtića "Radost" uz vodstvo svojih odgojiteljica Dijane Tot i Vesne Ribić, te su izveli Himnu slobodi i Zelenu naranču, a s obzirom da je ovo izložba radova o sv. Vlahu tu se našla i jedna recitacija o Parcu.

 

Organizatori izložbe su Katehetski ured i Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije, te Dječji vrtići Dubrovnik.

 

Šime Zupčić

 

Galerija slika