Dubrovačka Biskupija

VIDEO/Nadbiskup Cupich na Večernjoj: Prioritet je Isusovo poslanje koje donosi ozdravljenje svijetu

 

Svečanu Večernju (molitvu) uoči svetkovine dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha u utorak, 2. veljače predslavio je posebni Papin izaslanik kardinal Vinko Puljić, a propovijedao je nadbiskup Chicaga mons. Blaise (Vlaho) Cupich. S engleskog je predvodio don Jerko Ban.

 

U prigodnom nagovoru nadbiskup Cupich osvrnuo se na ohrabrujuće riječi sv. Pavla: „Ako je Bog za nas, tko će protiv nas“. Riječi i iskustvo sv. Pavla mogu i današnje kršćane mnogo čemu poučiti, kazao je i nastavio da Pavao nije dopuštao da poteškoće Crkvi oduzmu misionarski žar i duh, on nikad nije Crkvi savjetovao da se sama zaštiti ili da bude previše zabrinuta za svoju egzistenciju. „To je zato što je znao da je Krist bio djelatan kao Uskrsli koji živi i radi u svijetu i nije postojalo ništa što bi ugrozilo Crkvu i moglo je uništiti,“ istaknuo je nadbiskup.

 

Živimo u vremenu kada se Crkva suočava s mnogim izazovima, društvo se mijenja i sve manje ljudi ima potrebu za Bogom i vjerom, kazao je propovjednik, pa bi bilo vrlo lako pasti u napast povlačenja iz svijeta, da postanemo ratoborni prema svijetu ili upadnemo u duh samozaštite, što nije duh sv. Pavla.

 

Uzeti Kristovo poslanje s novom svježinom

 

Papa Franjo potiče kršćane da ponovno na sebe uzmu misionarsku revnost, Crkva bi trebala biti poljska bolnica usred svijeta patnje, a ne palača koju se čuva, ustvrdio je. Sveti Otac je sve pozvao da u Godini jubileja milosrđa kršćani uzmu na sebe Kristovo poslanje s novom svježinom. Osoba koja pokazuje milosrđe nije ona koja prvo misli na sebe nego na druge, to je put Krista, put sv. Pavla, a i sv. Vlaha.

 

Naveo je primjer iz života sv. Vlaha, kada se svetac zaustavio da majci ozdravi bolesno dijete ne misleći pri tom na to da on sam ide u smrt, nego se zaustavio da donese Kristovu milost i ozdravljenje tom djetetu.

 

„Crkva u ovom dobu ima mnoge izazove i trpi mnoge progone, ali sv. Pavao i sv. Vlaho, kao mnogi naši preci u vjeri, učili su nas da smo jači i vjerniji poslanju koje nam je Krist dao, onda kada ne mislimo prvo na sebe i svoje dobro i svoju budućnost, kad je naš prioritet Isusovo poslanje koje donosi ozdravljenje našemu svijetu. To je velik i jedinstven doprinos kojeg možemo dati svijetu kao Isusovi učenici znajući cijelo vrijeme da je Bog s nama i za nas, tako da ništa ne može biti protiv nas,“ zaključio je nadbiskup Cupich.

 

Nadbiskup Cupich je također objasnio da ime Blaž (Vlaho) u njihovog obitelji potječe od njegovog djeda, rođenog na blagdan sveca u jednom mjestu pored Slavonskog Broda. Dodao je i da se, kao biskup tijekom proteklih 18 godina radovao blagoslovu grla u njegovoj katedrali, a ovo je prvi put da nije na tom slavlju. Istaknuo je da ne može imati bolji razlog za to od dolaska u grad sv. Vlaha, te da će mu biti iznimna čast da od biskupa ove biskupije primi blagoslov grla.

 

Kanonici katedralnog kaptola uvedeni u službu

 

Tijekom Večernje u službu su uvedeni kanonici nedavno obnovljenog katedralnog Kaptola: don Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije, don Stanko Lasić, župnik Gradske župe, don Grgo Tomić, župnik u Osojniku , don Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha i don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih u Blatu na Korčuli.

 

Pjevanje psalama i ostalih liturgijskih pjevanja u prepunoj katedrali vodili su katedralni zborovi podijeljeni u dva kora, a sudjelovali su, uz veliki broj vjernika, biskupi i nadbiskupi i ostali uzvanici pristigli na Festu sv. Vlaha.

 

Prigodan dar, medaljon s likom Gospe od Porata kojeg nose novi katedralni kanonici, biskup Uzinić je darovao nadbiskupu Cupichu, kardinalu Puljiću i armenskom nadbiskupu Keghamu Khatcherianu da ih prisjeća na ovu Festu u Dubrovniku.

 

Angelina Tadić

 

Medij