Dubrovačka Biskupija

Proslavljena svetkovina Sv. Josipa u Veloj Luci

Diljem naše biskupije u ponedjeljak 19. ožujka 2012. proslavljen je blagdan Sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije i nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Posebno svečano bilo je u Veloj Luci gdje je svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio biskup msgr. Mate Uzinić.

Tradicionalnom procesijom s kipom Sv. Josipa kroz mjesto započelo je misno slavlje, u kojem su, uz mnogobrojne vjernike, sudjelovali članovi folklornog društva "Kumpanija" i predstavnici lokalne vlasti.

„Nemamo milosti kojima je bio obdaren Sv. Josip. Nitko od nas nije poslan da bude ovozemaljski otac i zaštitnik svete obitelji. Svatko od nas je, međutim, obdaren svojim dijelom milosti. To je onaj dio koji mu je potreban za ispuniti onu ulogu i onaj plan koji Bog u ovom svijetu ima s njim. Supruzima i očevima povjerene su njihove supruge i njihova djeca. Suprugama i majkama povjereni su njihovi supruzi i njihova djeca. Djeci su povjereni njihovi očevi i majke. I svatko ima dovoljno milosti da, unatoč svakodnevnim problemima i teškoćama kojih nije bila pošteđena ni sveta obitelj, ispuni onaj plan i onaj program koji Bog ima s njim u ovom svijetu. Potrebno je samo imati čvrstu vjeru i pouzdanje u Boga, istinsku ljubav i poštovanje dostojanstva i poziva drugoga. Pri tom nitko od nas, osobito to spominjem jer se nalazimo u Godini Caritasa, ne smije zaboraviti da je također pozvan biti otvoren prema svima potrebnima. Svatko od nas je pozvan biti ovozemaljski zaštitnik prava i slobode svakog čovjeka jer u svakom čovjeku, osobito u onom koji je najpotrebniji naše pomoći, se nalazi utjelovljeni Bog koji im se, kako u evanđelju možemo pročitati, prispodobio." – rekao je u propovijedi biskup Uzinić.

Župnik don Jozo Sebežević na kraju misnog slavlja zahvalio se biskupu Uziniću što je prihvatio poziv te predvodio proslavu svetkovine Sv. Josipa, koja je jedno od najznačajnijih događaja za Vela Luku. Kao poklon za prvu obljetnicu ređenja, Velolučani su biskupu Uziniću poklonili izvezeni biskupski grb sa geslom „Od ljudi za ljude".

U poslijepodnevnim satima ispred župne crkve sv. Josipa Kumpanija je imala svoj glavni godišnji nastup.