Dubrovačka Biskupija

Završila „24 sata za Gospodina“: Pokažimo put izgubljenima prema Očevom domu

 

 

Molitvena akcija „24 sata za Gospodina“ završila je u subotu, 5. ožujka, euharistijskim slavljem u crkvi Male braće, koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Veliki broj vjernika iz svih župa okupio se kako bi uveličao ovu molitvenu akciju, a posebnu radost unijela su djeca i mladi koji su ispunili prve klupe.

 

U svojoj propovijedi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić zahvalio je svima koji su se kroz ova 24 sata izmjenjivali u molitvi, i koji su time pokazali kako je Dubrovniku stalo do Gospodina. Upozorio je i kako ne bi bilo dobro ostati samo na ta 24 sata već da bi to trebalo prenijeti u vlastitu svakodnevnicu, da Gospodina kojeg su vjernici susreli u Njegovom domu ponesu u vlastite domove.

 

Skrušenog i otvorenog srca pred Gospodinom

 

Osvrnuvši se na prvo misno čitanje biskup Uzinić naglasio je da se kroz 24 sata molitve trebalo težiti tome upoznavanju Gospodina, da se uvjerimo da će On doći među nas i natopiti naš život, učiniti ga boljim, baš poput proljetne kiše što natapa zemlju. „No, ne smijemo biti poput rose. Ovo što smo doživjeli ovdje ne smije ispariti kad izađemo iz crkve, poput rose kada dođe sunce. Trebamo biti mokri kao kršćani, natopljeni Božjom snagom, da ono što smo doživjeli ovdje dijelimo s drugima, to od nas Gospodin želi“, rekao je biskup.

 

U evanđelju po  Mateju predstavljena su dva čovjeka, farizej koji sebe smatra pravednikom i carinik koji moli za oprost. „Farizej je krivo interpretirao dvije zapovijedi: ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim, i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. On je ljubio samog sebe, hvalio se tako da je ispalo, iako moli, da njmu Bog  zapravo niti nije potreban. To nam je upozorenje da se i mi ne počnemo hvaliti Gospodinu kako smo bolji od ostalih jer smo bili ovdje tijekom ova 24 sata“,  poručio je biskup.

 

„Druga osoba je carinik, omražen od naroda zbog silnih poreza koji je ubirao. Ta osoba je došla u hram, shvaćajući da je grešnik i zamolila Gospodina da mu oprosti. Nismo grešnici kao carinik, ali ipak jesmo grešnici, jesmo slabi i ovi naši dolasci Gospodinu imaju vrijednost samo ako smo zauzeli skrušeni stav pred Gospodinom i ako smo njega prepoznali kao jedinoga Boga koji zaslužuje našu ljubav“. Ovim riječima dubrovački biskup poručio je okupljenima da jedino traženjem oprosta od Gospodina možemo osjetiti njegovu ljubav i postati oni koji ljube svoje bližnje navješćujući Gospodina.

 

Pokažimo put prema Očevom domu

 

Biskup Uzinić je na kraju propovijedi udijelio  poslanje svim vjernicima. „Svi koji smo sudjelovali u ova 24 sata iziđimo iz ove crkve, iziđimo na naše ulice, pođimo prijateljima, pođimo u naše domove, škole, staračke domove,  bolnice i pronađimo našu izgubljenu braću i sestre. Pomozimo svim izgubljenima pričajući im o onome što smo osjetili u Očevu domu, o Očevoj ljubavi, i pokažimo im put prema Očevom domu, dovedimo ih Ocu kao što je Isus Krist doveo svakoga od nas. Nemojmo žalit žrtve, jer cijena koju je Isus platio bila je njegov život“, zaključio je biskup.

 

Misno slavlje pjesmom su uveličali dječji zborovi iz župe sv. Mihajla, župe sv. Petra i župe sv. Križa.

 

Molitvenu akciju „24 sata za Gospodina“ za cijelu Katoličku Crkvu pokrenulo je Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, a u Dubrovniku organiziralo biskupijsko Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju. 

 

 

U molitvi pred Presvetim svakog sata izmjenjivale su se molitvene i redovničke zajednice i župe dubrovačkih dekanata, a drugoga dana, prije završetka molitvene inicijative bilo je i pokorničko bogoslužje. Oni koji su se željeli ispovjediti i pomiriti s Bogom mogli su to učiniti tijekom cijela 24 sata jer su vrata crkve bila otvorena, a svećenici na raspolaganju za ispovijed.

 

 

 

Nikša Sentić