Dubrovačka Biskupija

Biskupove kanonske vizitacije u Liscu i Smokovljanima: Slobodni smo povratiti se u Očevu kuću.

 

Proteklog tjedna dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u sklopu kanonskih vizitacija obišao je 3. i 6. ožujka župe Gospu od Ružarija u Liscu i sv. Vida u Smokovljanima.

 

U četvrtak, 3. ožujka biskup je zajedno s župnikom fra Ivanom Marićem posjetio osnovnu školu Primorje, obišao članove kulturno umjetničkog društva „Žutopas“ i dočekao djecu iz vrtića iz Ošljeg. Uslijedio je obilazak kapelice sv. Ivana Krstitelja u Visočanima, zatim sv. Križa u Podgori, sv. Martina u Čepikućima, sv. Kuzme i Damjana u Točioniku, sv. Ane u Podimoču i sv. Nikole u Trnovici kojoj joj biskup poklonio misnicu.

 

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 6. ožujka, dubrovački biskup predvodio je euharistijsko slavlje, prvo u župno crkvi u Liscu, zatim u Smokovljanima. Osvrnuvši se na evanđelje biskup je u svojoj propovijedi govorio o Isusovoj prispodobi o „ocu i dvojici sinova“, koja bi trebala objavljivati Božju narav kao narav Oca koji ne odustaje sve dok ne oprosti krivcu i ne svlada odbacivanje suosječanjem i milosrđem.

 

Tu prispodobu mons. Uzinić pokušajo je povezati s problemom mladih danas kada se odrastajući odmiču od vlastitih obitelji i od vjere. Naglasio je da roditelji baš kao i u prispodobi dozvoljavaju svojoj djeci da žive život koji u svojoj slobodi hoće i biraju. „ I kad svima nada u povratak umre, kad svi njihovo dijete otpišu kao izgubljen slučaj, roditelji se nadaju u njegov povratak. Osobito se tome nada Otac čija su vrata, koja nam je otvorio u svojoj Crkvi, uvijek otvorena“ kazao je biskup.

 

Osim prigodnih poklona i cvijeća biskupu su župljani poklonili i umjetničku sliku koja prikazuje župnu crkvu sv. Vida u Smokovljanima.

 

N.S.