Dubrovačka Biskupija

Predstavljen program Dana kršćanske kulture

 

 

Program Dana kršćanske kulture u Dubrovniku predstavljen je u četvrtak, 10. ožujka, na konferenciji za medije u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. O desetodnevnoj manifestaciji govorili su: dr. sc. Rina Kralj Brassard, pročelnica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, profesorica Marija Brčić, članica Vijeća, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće „Verbum“ iz Splita i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

 

Za razliku od dosadašnjih godina dubrovačke Dane kršćanske kulture ove godine prvi put suorganizira nedavno obnovljeno Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije koje ima dvanaest članova, pa je i program manifestacije bogatiji.

 

Na programu će tako biti dvije filmske projekcije, od kojih će prikazivanje  dokumentarnog filma „Grad na srcu sveca“ biti prava poslastica za Dubrovčane. Riječ je o 20 minuta  sačuvanog materijala o Festi sv. Vlaha iz 1972. godine kada se slavila 1000. obljetnica Feste. „Vidjet ćete lice Grada, urbano lice Grada i njegove ljude od prije 40 godina“,  istaknula je pročelnica Kralj Brassard. Na programu Dana bit će i Oscarom nagrađeni igrani film  “U boljem svijetu”.

 

Tu su i dva predstavljanja tiskanih izdanja, predstavljanje knjige dr. sc. Katarine Horvat Levaj “Barokna arhitektura u Hrvatskoj” i predstavljanje  izdanja: “Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj – stanje i perspektive” i “Ignacije Kajetan Buzetski: Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri / Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788 nel teritorio dell'Istria”.  Ni ove godine neće izostati Noć crkvenih muzeja s novim zanimljivostima kao ni tradicionalni korizmeni križni put na Srđ.  

 

Bogat i vrijedan glazbeni dio programa manifestacije predstavila je profesorica Brčić.  Kao posebnu radost istaknula je praizvedbu opere „Diva Grabovčeva” odmah nakon otvaranja manifestacije. Dane će obogatiti i oratorij nastao na temelju hvarskog pučkog crkvenog pjevanja “Kalvarija” skladatelja Ljuba Stipišića Delmate, a u izvedbi Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, zatim korizmeni koncert Dubrovačkog komornog zbora i Dubrovačkog simfonijskog orkestra “Requiem” (G. Fauré) i “Pjesma sv. Vlaha” (obr. Tomislav Fačini) koji će biti izvedeni pod dirigentskom palicom Frana Krasovca. Dubrovačka publika moći će poslušati i duhovni rock mjuzikl “Život za život” u izvedbi ansambla “Kolbe”, koncert crkvenog zbora “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški”iz Trebinja, a duhovnom večeri Katedralnih madrigalista "Riječ & glazba" bit će uvedeni u Veliki tjedan. Dani završavaju koncertom duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i crkvenih zborova, kojeg svake godine osmišljava i organizira Krešimir Magdić.

 

Dr. Radalj je podsjetio na razloge nastanka Dana kršćanske kulture, koji se sada odvijaju u istom vremenskom periodu u tri grada Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a svaki ima svoj autonomni program.

 

Biskup Uzinić zahvalio je sudionicima i organizatorima, te je na kraju u šali rekao kako je Vijeće uz obilježavanje njegove 5. obljetnice biskupskog posvećenja, nakon mise u katedrali, priredilo „Requiem“. Dodao je kako će ga on razumjeti kao molitvu koja je otvorena vjeri u uskrsnuće, a to je dobro jer označava perspektivu.

 

 

 

Angelina Tadić