Ispiši ovu stranicu

Otvorena manifestacija 7. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

Otvorena manifestacija 7. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

„Želimo kroz kulturu, kojom se trebamo ponositi, biti otvoreni drugima i drugačijima i pokazati kako nismo protiv nikoga, nego da ono što imamo želimo    velikodušno ponuditi svima. S tom željom ovogodišnje sedme po redu Dane kršćanske kulture u Dubrovniku proglašavam otvorenima,“ rekao je biskup msgr. Mate Uzinić u atriju palače Sponza, u subotu 24. ožujka, na otvaranju dubrovačkih Dana kršćanske kulture.

Pozdravljajući okupljene voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije Marija Đurović istaknula je kako je kršćanstvo duboko ukorijenjeno u dubrovačku kulturu. Marinko Marić, koordinator Dana u Dubrovniku, podsjetio je na protekle DKK, na njihov doprinos kulturnom i duhovnom životu Dubrovnika. U kratkom osvrtu na ovogodišnji program gospodin Marić je naglasio raznolikost programa u kojem će Dubrovčani moći uživati počevši od najmlađih, djece vrtićke dobi.

Nekoliko riječi okupljenima uputio je i domaćin, ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku, Ivo Venier koji je zahvalio Dubrovačkoj biskupiji na dosadašnjoj suradnji i izrazio nadu kako će se ona i u budućnosti nastaviti.

Biskup Uzinić u svom obraćanju, uz ostalo, se osvrnuo na nedavne rasprave o filmu „Parada“ u kojima se moglo čuti kako Crkva u Dubrovniku guši kulturu i zaključio: „Da to nije tako svjedoči i ovaj grad. Spominjao se u nekim napisima i mračni srednji vijek, a upravo u tom vremenu nastao je ovaj naš Grad i mnogi dokumenti koji se čuvaju ovdje, u prostoru Državnog arhiva, a koji svjedoče o kršćanskim vrednotama utkanim u ovaj grad i ljude.“ Biskup Uzinić spomenuo je i dokumente Drugog vatikanskog sabora koji naglašavaju kako Crkva mora djelovati u krilu pluralističkih kultura, te da zajednički cilj da se obrani čovjeka i njegovo dostojanstvo mora probuditi novi osjećaj suodgovornosti i suradnje. Kršćani bi morali biti prvi koji će promicati tu kulturu sveopće solidarnosti.

Otvaranju su nazočili i predstavnici pokrovitelja manifestacije: pročelnica Jelena Lončarić u ime Grada Dubrovnika i pročelnica za kulturu, sport i obrazovanje Dubrovačko neretvanske županije Marijeta Hladilo. Nazočan je bio i dubrovački paroh otac Goran Spajić.

U glazbenom dijelu nastupio je Kvartet Sorkočević, a program se nastavio otvaranjem izložbe akademskog umjetnika iz Splita Josipa Botterija Dinija.

 

Galerija slika