Dubrovačka Biskupija

VIDEO/DKK: Održan koncert crkvenog zbora „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“

 

U pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti u Dubrovniku u utorak, 15. ožujka, u sklopu Dana kršćanske kulture održan je koncert crkvenog zbora „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“. Publici je predstavljena pravoslavna glazba koja seže iz različitih stoljeća, a koja uključuje i najznačajnije autore pravoslavne liturgije i one njom inspirirane. Koncert je prigodnim govorom otvorio o. Dražen Tupanjanin, paroh u Trebinju, a nazočni su bili i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i pravoslavni episkop vladika Grigorije Durić.

 

Crkveni zbor je na koncertu izveo Ruscki recitativ „Oče naš“, „Tebe pojem“ Stevana Mokranjca, „Carska jektenija“ anonimnog ruskog kompozitora (solistica Milica Dimitrić), „Pod tvoju milost“  i „Molitva anđelu čuvaru“ Vladimira Berdovića (solistica Marija Ninković), „Da ispravitsja“ Dmitrija Bortnjanskog, „Svijete tihij“ I. P. Dvoreckog, „Bogorodice djevo“ Sergeja Rahmanjinova, „Blagoslovi duše moja Gospodi“ arhimandrita Matfeja te „0. Svjati Bože“ Petra Iljiča Čajkovskog.

 

Zborom je dirgirala voditeljica mo. Stojanka Gudelj.

 

Trideseteročlani crkveni zbor osnovan je 1892. godine u Trebinju, a ovo je bio treći koncert zbora u Dubrovniku poslije nastupa 2012. i 2014. godine.

 

Nikša Sentić

Medij