Dubrovačka Biskupija

Otvorena izložba Josipa Botterija Dinija u atriju palače Sponza

Otvorena izložba Josipa Botterija Dinija u atriju palače Sponza

Nakon svečanog otvaranja sedmih Dana kršćanske kulture u Dubrovniku u atriju palače Sponza u subotu, 24. Ožujka, slijedilo je otvorenje izložbe akademskog slikara Josipa Botterija Dinija.

Pročelnik Vijeća za kulturu Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan istaknuo je kako je sakralna umjetnost doživjela veliku krizu u 20. stoljeću, posebice na našim prostorima, ali i kako su postojali i postoje pojedinci, poput slikara Botterija Dinija, koji su pobjeđivali duh jednog vremena ili ideologije, snagom duha koji je u njima budio i jačao najveći umjetnik, sam Bog.

Biskup msgr. Mate Uzinić, podsjetio je kako je Botteri Dini jednim svojim djelom posebno utkao sebe u sadašnjost i povijest Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. Naime, upravo Botteri Dini je autor biskupskog grba msgr. Uzinića.

Lukša Peko, dubrovački akademski slikar, govorio je o svom dojmu Botterijevih umjetničkih djela posebno ističući vitraje na crkvi sv. Dominika koji ostavljaju svaki put drugačiji odraz ovisno o svjetlosti.

Josip Botteri Dini istaknuo je kako mu je Dubrovnik uz Split najdraži grad. Zahvalio je biskupu Uziniću na ukazanoj časti da izradi njegov grb. Naglasio je kako je izložba posvećena žrtvama stradalim na Daksi 1944. godine, posebno se spominjući padra Perice te zaključio: „ Svaki put kad vidimo hrvatsku zastavu posvijestimo da su u nju utkane i žrtve, i zahvaljujući njima mi se danas slobodno krećemo, radimo i živimo.“

Izložba se sastoji od autorovih djela pretežno korizmenih motiva, a dominira slika Dubrovnika u plamenu nastala za vrijeme najžešćih napada na Dubrovnik. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u atriju palače Sponza do Uskrsa, 08. travnja.