Dubrovačka Biskupija

Održan CERN-ov Masterclasses u Dubrovniku

 

Četvrtu godinu za redom učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića sudjelovali su na jedinstvenom CERN-ovom programu „Međunarodnom nastavnom danu za mlade istraživače“ koji je izveden na RIT-u (Rochester Institute of Technology) u Dubrovniku u utorak, 23. ožujka.

 

Uzbudljivi radni dan mladih istraživača započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u i o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubranih u LHC akceleratoru. U praktičnom dijelu učenici su analizirali rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE, a pomoću tih podataka mogli su ponovno otkriti Z-bozon, elementarnu česticu poznatiju pod nazivom božja čestica. Održana je i videokonferencija s CERN-om i drugim učenicima iz Jeruzalema, Istanbula, Sao Paola i Székesfehérvára.

 

S učenicima su na ovom zanimljivom danu radili dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj projekta za Hrvatsku, i dr. sc. Marlena Čukteraš.

 

Uz učenike iz Biskupijske klasične gimnazije sudjelovali su još i učenici Gimnazije Dubrovnik te učenici još nekoliko škola iz Dubrovačko-neretvanske županije.

 

"Međunarodni nastavni dan za mlade istraživače", jedinstveni program CERN-a, organizirala je Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u suradnji s znanstvencima iz Instituta Ruđera Boškovića iz Zagreba. 

 

Nikša Sentić