Dubrovačka Biskupija

Veliki četvrtak: Obredom pranja nogu biskup Uzinić poručio kako smo svi pozvani prati noge drugima

 

Na Veliki četvrtak, 24. ožujka, u dubrovačkoj katedrali dubrovački biskup mons. Mate Uzinić oprao je i poljubio noge dvanaestorici vjernika koji predstavljaju dvanaestoricu Isusovih apostola. Ovom gestom biskup je pokazao Isusovu ljubav prema njegovim najbližima, ali i prenio zadatak koji je Isus ostavio svima nama.

 

Posljednja Pasha

 

Biskup Uzinić u svojoj propovijedi objasnio je kako je Isus na posljednjoj večeri slavio Pashu, spomen na izlazak iz egipatskog ropstva koji se slavi u krugu najbližih, krugu obitelji. "Isus ju je slavio sa svojim apostolima i on u tim trenutcima Pashalne večere predstavlja Pashalno janje prema sakramentu euharistije koju je ustanovio. Time trenutke Posljednje večere čini posebnima i u tim trenutcima čini geste, ali i ustanovljuje određene stvari od kojih Crkva, kojoj i mi pripadamo, i danas živi“, rekao je biskup. Dodao je i da bez onoga što nam je Isus dao, onih gesta koje je činio, a koje su sažetak sveg njegovog djelovanja tijekom posljednje večere, Crkva ne bi mogla postojati.

 

Dan ustanovljenja Svećeničkog reda

 

Dubrovački biskup zapitao je vjernike što je to Isus u tim trenutcima oproštaja ostavio. Prvo je izdvojio Euharistiju kojom je Isus ostavio svoju trajnu prisutnost, "Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo, ovo je novi savez u mojoj krvi". Naglasio je da ono od čega Crkva živi i bez čega ne bi bilo Euharistije je ministerijalno svećeništvo, "Ovo činite meni na spomen" i da upravo zato svećenici Veliki četvrtak slave kao dan ustanovljenja Svećeničkog reda.

 

Osvrnuvši se na evanđelje po Ivanu, mons. Uzinić kazao je kako nam je Isus ostavio i zapovijed ljubavi: "Ljubite jedni druge onako kako sam ja vas ljubio", te dodao kako nema veće ljubavi od one kada život položimo za prijatelja. „Ostavio nam je i prekrasnu velikosvećeničku molitvu u kojoj nas između ostalog poziva da međusobno budemo jedno kao što su on i Otac bili“.

 

Svi smo mi pozvani prati noge drugima

 

Mons. Uzinić je upozorio kako gestu pranja nogu prate važne Isusove riječi. "Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom, pravo velite jer ja to jesam. Ali ako, dakle, ja kao Gospodin i Učitelj oprah noge, onda treba da i vi činite ono što sam ja vama činio. Primjer sam vam dao i vi tako činite". Objasnio je kako je obred pranja nogu pun simbolike te kako ima dodatno značenje koje pokazuje put Crkve u današnjem vremenu. „Taj put je otići na periferije, margine društva i Crkve. Papa Franjo nam je to pokazao kad je otišao zatvorenicima, a ove godine i izbjeglicama. Nije važan spoL, nije važna ni vjerska pripadnost, važna je kategorija ljudi kojima papa ide, a to su oni najslabiji koji su izbačeni iz društva ili nisu primljeni u društvo“, kazao je biskup te naglasio kako je to upravo poruka Isusovog pranja nogu.

 

„Pranjem nogu Isus nas je pozvao da dođemo k njemu da nam opere noge, i na tome ne smijemo stati. Svatko od nas je pozvan na različite načine služiti kako u Crkvi tako i u društvu, u vlastitom zvanju  i zanimanju umirati jedni za druge, to znači prati noge“, kazao je mons. Uzinić. Poručio je i kako Crkva nije pozvana da bude gospodarica ovog svijeta, okrenuta sama sebi, već da bi svijetu prala noge, dolazeći do svakog čovjeka, osobito onih koji su poput zatvorenika izbačeni iz društva ili izbjeglica koje se ne želi primiti u društvo. „Neka nam Gospodin koji nam želi oprati noge pomogne da to shvatimo i da svatko od nas na svom mjestu i u svojoj ulozi postane onaj koji pere noge svima onima kojima nas Bog pošalje“, zaključio je mons. Uzinić.

 

U obredu pranja nogu kao dvanaestorica apostola sudjelovali su: Pavo Hajdić, Srđan Wagner, Filko Kačić, Tonći Batinić, Radenko Džakula, Ivo Kljunak, Ivan Batinić, Ivica Kitin, Marko Biskup, Ante Trojić, Mladen Prkut i Ivica Ljuban.

 

Ovogodišnje „apostole“ detaljnije je vjernicima predstavio katedralni župnik dr. don Stanko Lasić, a koji su se na kraju liturgije svi zajedno slikali s biskupom.

 

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi.

 

Nikša Sentić