Dubrovačka Biskupija

Vazmeno bdijenje: Uskrsnuće je potvrda da je ljubav jača od smrti

 

Vazmeno bdijenje u subotu, 23. ožujka, u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s više svećenika. Dubrovački biskup na samom početku Vazmenog bdijenja blagoslovio je oganj čijom vatrom je upaljena uskrsna svijeća.

 

Generalni vikar Dubrovačke biskupije dr. don Petar Palić otpjevao je Hvalospjev uskrsnoj svijeći. Biblijske tekstove i psalme Službe riječi čitali su vjernici i članovi katedralnih zborova.

 

Mons. Mate Uzinić blagoslovio je krsnu vodu, te istom tom vodom blagoslovio i vjernike koji su na ovaj način obnovili vlastita krsna obećanja kojim se odriču Sotone i svih djela njegovih, pristajući uz Krista.

 

U propovijedi biskup Uzinić je rekao kako Isusovo uskrsnuće nije ni po čemu bilo spektakularan događaj jer Isus ne želi nikoga prisiliti da mu vjeruje. Žene su našle prazan grob i susrele dva čovjeka koja su im rekla da je Isus uskrsnuo. 'Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu! Treba da Sin Čovječji bude predan u ruke grešnika, i raspet, i trećeg dana da ustane.' Uskrsli Isus se tek nešto kasnije susreo s učenicima, ali u intimnom krugu, bez spektakularnosti. Ipak se vijest proširila Jeruzalemom, a poslije toga prostorom i vremenom.

 

Ljubav jača od smrti

 

Biskup je objasnio kako je tajna uskrsnuća u Isusovom životu koji je prethodio uskrsnuću. „Uskrsnuće je potvrda da je Isus bio u pravu kad je izabrao radije biti odbačen nego odbaciti, isključen nego li isključiti, osuđen nego osuditi, ubijen nego li ubiti! I da sve njegove riječi o Bogu koji nas ljubi, o njegovoj ljubavi i milosrđu koje nemaju granica, imaju smisla!“ kazao je mons. Uzinić. Dodao je i kako je uskrsnuće potvrda da ljubav ne može umrijeti, da je ljubav jača od smrti. Te da Isusovo uskrsnuće nije samo nada u bolje sutra, nego zadaća koja nas usmjerava prema boljem životu sada. „Onaj tko povjeruje u Isusovo uskrsnuće, ne može ne pokušavati i sam govoriti svima koje susretne ono što je govorio Isus i činiti svima kojima je poslan ono što bi im on učinio“, upozorava biskup.

 

„Vjera u uskrsnuće nije nešto što se prihvaća razumom, ona se prihvaća srcem. I živi životom uskrsnulih ovdje i sada“, poručio je dubrovački biskup. Napomenuo je kako to treba činiti bez spektakularnosti, baš poput Isusa, ali i s velikom ljubavlju pomoću koje možemo tražiti pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, života nad smrću, i kako bi na taj način spoznali da nada nije bez temelja i da zalaganje u ljubavi ima smisla. „Samo tako možemo povjerovati u uskrsnuće“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Katedralni župnik dr. don Stanko Lasić nakon euharistijskog slavlja blagoslovio je hranu koju su vjernici donijeli na blagoslov kako bi je mogli blagoslovljenu blagovati na Uskrs.Nikša Sentić