Dubrovačka Biskupija

21 novi animator u Dubrovačkoj biskupiji

 

 

U nedjelju, 3. travnja, završila je specijalizacija za animatore mladih u Dubrovačkoj biskupija, koja je trajala kroz dva produžena vikenda. Posljednjeg dana misu za animatore u kapelici Biskupskog sjemeništa predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nakon čega je dodijelio potvrde novim animatorima na školskom igralištu Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Čak 21 novi animator stekao je vještine za rad s djecom i mladima prolazeći kroz dvadesetak radionica, od medijskih, pastoralnih pa sve do ekoloških i misijskih. Kroz obuku animatore je vodilo šest instruktora, a uz brojne pomagače u programu obuke pomogli su don Hrvoje Katušić i Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

 

Na posljednjem vikendu obuke certifikate su dobili: Tadej Barović, Ivan Žile, Roko Gvozdenica Šipić, Andro Čamo, Ivan Bezek, Lovro Martinović, Ivan Raguž, Ivan Unković, Antun Tomašević, Antonia Klaić, Antonija Radoš, Helena Radoš, Magdalena Katušić, Lorena Grljević, Luana Vidak, Nikolina Mihaica, Petra Papac, Ane Crnjak, Elena Bušković, Andrea Grgurević i Tereza Šurko.

 

Poslani djelovati u svojim župnim zajednicama

 

Uz edukativne programe bilo je i zabavnih sadržaja. Primjerice, kroz program „Anđeo čuvar“, koji za cilj ima razviti odgovornost mladih jednih za druge, mladi su dobili ime na papiriću osobe za koju su molili i kojoj su tijekom obuke gestama pokazali koliko je ta osoba dobra i važna. Ime anđela se nije smjelo znati, a ono je otkriveno na misi na kraju obuke gdje su mladi izmijenili između sebe simbolične poklone.

 

U svojoj propovijedi mons. Uzinić poručio je mladima kako njihovo međusobno druženje ujedno vidi i kao druženje s Isusom. Obuku je usporedio s trogodišnjim druženjem apostola s Isusom nakon kojega su dobili poslanje da svijetu kažu tko je bio Isus i kako bez njega nema punine života. „Vi ste prvenstveno nakon ovog druženja s Isusom poslani da se vratite u vlastite župne zajednice koje su vas poslale i da u tim župnim zajednicama to iskustvo podijelite, tu vjeru koju ste učvrstili priopćite svima kroz rad u župnim zajednicama“, kazao je biskup.

 

Nemojte da vas strah spriječi

 

Mons. Uzinić upozorio je mlade da ne dopuste da im strah prepriječi put njihova poslanja, jer se upravo strah bio  ispriječio i pred Isusovim apostolima. Pri tom je naglasio dvije vrste straha.

 

„Prvi strah je strah od drugih. Učenici su bili u strahu od Židova, a vi danas možete biti u strahu od mentaliteta društva i vremena u kojem živimo. Možete biti u strahu jer ste odabrali biti animatori pa vas drugi gledaju kao drugačije, one koji se ne uklapaju u društvo“. Biskup im je poručio da se ne boje posvjedočiti Isusa Krista.

 

Za drugi strah mons. Uzinić je kazao kako je to onaj unutarnji, strah od Isusa onakvim kakvim ga zamišljamo. „Iako su učenici bili tri godine s Isusom oni su opet imali svoju viziju njega, procijenili su da je Mesija i da ima moć, da će promijeniti stvarnost u njihovoj zemlji. Strah je zavladao kad su shvatili da Isus nije onakvim kakvim su ga zamišljali. Ako ste i vi animatori svoju specijalizaciju razumjeli kao nešto od čega ćete samo vi imati koristi onda je to pogrešno, razočarat ćete se i upasti u beznađe“.

 

Na kraju svoje propovijedi biskup je poručio animatorima da za prebrođivanje straha moraju susresti Krista Uskrsloga, primiti od njega Duha Svetoga i čuti Isusove riječi 'ne boj se'. „Jedino tako ćete bez straha ispuniti svoje  poslanje, počevši od vlastitih župnih zajednica a onda i šire“, zaključio je dubrovački biskup.

 

Škola animatora u Dubrovačkoj biskupiji započela je prije pet godina, a do danas je obučen 51 animator.

 

Nikša Sentić