Dubrovačka Biskupija

Dubrovački vjeroučenici na državnom natjecanju

 

 

Predstavnici Dubrovačke biskupije sudjelovali su državnom natjecanju iz vjeronauka tzv. „Vjeronaučnoj olimpijadi“ u Opatiji od srijede 6. travnja do petka 8. travnja. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Brak i obitelj u Božjem naumu“. Osnovne škole Dubrovačke biskupije predstavljala je OŠ Vela Luka s mentoricom s. Tješimirom Bešlić i učenicima Meri Jurković, Markom Šeparovićem, Ritom Kosović i Petrom Burmas, te su osvojili 12. mjesto. Srednje škole Dubrovačke biskupije predstavljala je Gimnazija Dubrovnik s mentorom Šimom Zupčićem i učenicima Robertom Senjom, Anom Carević, Mateom Pušak i Antoniom Težakom, te su osvojili 10. mjesto.

 

U prvom dijelu natjecanja učenici su pojedinačno pisali testove, te su se njihovi pojedinačni rezultati zbrajali. U drugom dijelu dobili su fotoslagalicu, tj. morali su složiti slagalicu na kojoj je bila fotografija iz građe, nakon čega su s druge strane fotografije dobili pitanja na koja su morali odgovoriti, što ovaj dio natjecanja čini posebno zanimljivim. U trećem dijelu igrala se igra Milijunak u kojem su učenici kao grupa odgovarali na pitanja.

 

Osim natjecateljskog dijela, u ova tri dana učenici su imali i zanimljiv program u kojem su sudjelovali. Već prvog dana sve ekipe, kao predstavnici svih biskupija/županija s područja Republike Hrvatske, međusobno su se predstavili, a domaćini su kroz zanimljiv program predstavili svoj kraj. Uz stručno vodstvo učenici su razgledali i kulturne znamenitosti Opatije, a u Rijeci su sudjelovali i na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić. Posjetili su i poznato marijansko svetište na Trsatu.

 

S predstavnicima iz Dubrovačke biskupije bili su i članica državnog povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka Simona Gavrić i asistent u nastavi Željko Pasković.

 

Šime Zupčić