Dubrovačka Biskupija

Dubrovački biskup s maturantima na Humcu: svojim doprinosom Crkvu i društvo činite boljima

 

 

Maturanti srednjih škola Dubrovačke biskupije sudjelovali su u subotu, 9. travnja, na već tradicionalnom hodočašću maturanata na Humac. Ove godine okupilo se oko 2200 maturanata i oko 100 njihovih vjeroučitelja i profesora iz Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije, te Šibenske i Dubrovačke biskupije.

 

Središnje misno slavlje ovog hodočašća na Humcu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Mladima je poručio da su sada u važnom razdoblju svog života u kojem su puni mladosti i poleta, u kojem im Isus, kao i uvijek, poručuje da je tu za njih, te da on ništa ne oduzima, a sve daje. Kazao je da čovjek nažalost često zaboravi da Bog daje istinsku sreću, te umjesto za Bogom čovjek često poseže za surogatima sreće. Predstavio je četiri razine sreće. Krenuo je od one prve, fizičke, koja čovjeku daje zadovoljenje preko pića koje popije, hrane koje pojede, a u tu razinu „sreće“ spada i konzumiranje različitih opojnih sredstava. No ta razina sreće, koliko god ona bila intenzivna i jaka u trenucima dok je kušamo, ima svoje problematične karakteristike, prije svega ona je kratkotrajna, njezin problem je i što se mi vrlo lako na nju navikavamo pa nam treba više i više, te stvara negativne navike, kazao je biskup. Ukazao je i na drugu razinu sreće koju može pružiti novac, moć i slava, koja je dugoročnija od prethodne, ali također je usmjerena prema sebi i pretvara se u trajnu potrebu uvijek imati sve više i više.

 

Nakon toga opisao je još dvije razine sreće, a koje daje Isus Krist. Treća razina sreće je ona koja se postiže služenjem iz ljubavi prema drugima, a znači staviti se na raspolaganje društvu i Crkvi. „Želite li biti istinski sretni, pred sobom imajte i ona zvanja i zanimanja kojima nećete zadovoljiti samo prvu i drugu razinu sreću, nego birajte zvanja i zanimanja po kojima ćete se moći uključiti u život društva i Crkve i svojim doprinosom i društvo i Crkvu činiti boljima.“ Četvrta razina sreće proizlazi iz ljubavi prema Bogu. „Isus nas želi učiniti ne samo ovdje sretnima, već i u vječnosti ,a to možemo samo ako na njegovu ljubav uzvratimo svojom ljubavlju“, zaključio je biskup.

 

Na hodočašću su iz Dubrovačke biskupije sudjelovali maturanti iz SŠ Vela Luka, SŠ Blato, SŠ Korčula, Biskupijske klasične gimnazije, Obrtničke i tehničke, Turističke i ugostiteljske, Pomorsko – tehničke, Ekonomske i trgovačke škole, te Gimnazije Dubrovnik. S maturantima bili su i njihovi vjeroučitelji.

 

Nakon Humca, maturanti su posjetili i Međugorje i Mostar.

 

Šime Zupčić