Dubrovačka Biskupija

Krizma na Boninovu: Sakrament potvrde kao prekretnica u kršćanskom životu

 

U nedjelju, 10. travnja u župnoj zajednici  sv. Petra na Boninovu  u Dubrovniku 26 mladih ljudi primilo je sakrament Potvrde po rukama i molitvi dubrovačkog  biskup mons. Mate Uzinića. U pratnji krizmanika bili su njihovi kumovi, a roditelji, ostali članovi obitelji, rodbina i cijela župna zajednica na čelu sa župnikom don Antom Burićem radosno je pratila ovaj svečani trenutak u životu mladih ljudi.

 

Današnji dan je svojevrsna prekretnica u vašem kršćanskom životu i vašoj pripadnosti Crkvi, kazao je biskup kandidatima za sakrament Potvrde. Na temelju biblijskih čitanja objasnio im je da u njihovom životu postoje tri razdoblja: prvo koje se sastoji od slušanja navještaja  Isusa Krista Uskrslog i otkrivanja Isusa u svakodnevici njihovog života,  drugo, koje sada  započinju, primanje darova Duha Svetoga kako bi ono što su dotada naučili bili sposobni darivati drugima te treće, konačni susret s Gospodinom kojega kao kršćani za vrijeme svog života navještaju i svjedoče drugima.

 

Da bi se dogodio prijelaz iz prvog u drugo razdoblje mora se dogoditi susret sa sobom, te pravo prepoznavanje sebe kroz ulazak u dijalog s Gospodinom, poručio je biskup mladima. I Petru je Isus pomogao da, kroz dijalog s njim, razumije samoga sebe i otkrije na jedan nov način onu ljubav i milosrđe koju Bog ima prema njemu, pa potom otkrije i svoje poslanje.  

 

Biskup Uzinić je potaknuo krizmanike da poput Petra na Isusovo pitanje: voliš li me?, i oni osobno odgovore: „Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te volim!", kako bi Krizma zaista postala i njihov unutarnji čin, a ne čin nakon kojeg se udaljavaju od crkvene zajednice.

 

„Neka vam zalaganje u ovoj drugoj etapi života, u otvorenosti Duhu Svetome, pomogne da aktivno živeći ono što ste primili ne zadržite samo za sebe nego da to ponudite svima kako bi i drugi u vjeri otkrili vrijednost za koju se isplati živjeti,“ poručio je dubrovački biskup ovogodišnjim krizmanicama i krizmanicima na Boninovu.

 

s. Marinela Žuro