Dubrovačka Biskupija

112 vjernika iz Dubrovačke biskupije hodočastilo u Zagreb: Sv. Leopold primjer prijateljstva s Bogom

 

 

Povodom dolaska neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatsku, 112 vjernika iz Dubrovačke biskupije uputilo se u petak, 15. travnja, u Zagreb kako bi iskazali štovanje relikviji neraspadnutog tijela ovog velikog ispovjednika i zagovornika ekumenizma. Sljedećeg dana hodočasnici su se uputili i u Krašić, rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca.

 

U župnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi u petak, 15. travnja, euharistijsko slavlje uz tijelo sv. Leopolda predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U koncelebraciji je sudjelovalo tridesetak svećenika, među kojima su bili mons. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, don Ivica Pervan, kancelar Dubrovačke biskupije i don Grgo Tomić, kanonik Stolnog kaptola Gospe Velike.

 

Na početku euharistijskog slavlja biskup Uzinić čestitao je kapucinima što su u svojim redovima imali ljude poput sv. Leopolda. Ljude koji, ne samo svojim mrtvim tijelom, već i svojim životom i danas okupljaju mnoge te na taj način pozivaju sve da se otvore Božjem milosrđu, kako na ovom misnom slavlju tako i povratkom u svoje domove da ispune poziv koji su dobili, a to je biti svjedocima Božjeg milosrđa i ljubavi, rekao je biskup.

 

Živa prisutnost Isusa Krista u sv. Leopoldu

 

U svojoj homiliji mons. Uzinić istaknuo je kako je veliki broj vjernika i hodočasnika okupilo ne samo mrtvo tijelo sv. Leopolda, već život sveca i njegova velika ljudskost koju je pokazivao ispovijedajući ljude. „Ako dublje pogledamo, ne okuplja nas čak niti njegov život već živa prisutnost Isusa Krista koja je bila vidljiva i prepoznata u životu i smrti, pa i u tijelu sv. Leopolda Bogdana Mandića“, poručio je dubrovački biskup. Istaknuo je i kako je sv. Leopold svojim životom, načinom življenja svoga kršćanstva, svog redovništva i svećeništva bio živa prisutnost Isusa Krista među nama. Biskup je pojasnio kako je sv. Leopold ponuđen na prvom mjestu kao primjer svećenicima, koji su kao i sv. Leopold službenici Božjeg milosrđa po sakramentu pomirenja kojeg su pozvani dijeliti.   

 

Ljudima prijatelj

 

Za sv. Leopolda se koristio i naziv 'ljudima prijatelj', kazao je biskup te dodao kako je to bio njegov način na koji je kroz službu ispovjednika ljudima svog vremena pokazao samog Isusa Krista koji je također ljudima prijatelj. Propovijed je biskup zaključio pitanjem kojim je i započeo. „Koga smo mi došli susresti, tko je uzburkao naš život, potaknuo da čitava Hrvatska, da mi kršćani krenemo prema Zagrebu? Došli smo da ga susretnemo, došli smo da zamolimo od njega zagovor i pomoć, no osobito smo došli da od njega učimo. Neka i nama ova euharistija i svaka euharistija koju ćemo blagovati postane izvor prijateljstva s Bogom i neka nam u tom nastojanju sv. Leopold bude primjer i zagovornik“, poručio je mons. Uzinić.

 

Hodočasnici u Krašiću

 

Drugog dana, u subotu 16. travnja, dubrovački hodočasnici su se uputili u Krašić, rodno mjesto bl. Alojzija Stepinca, gdje je misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva predvodio kancelar don Ivica Pervan u koncelebraciji s don Grgom Tomićem i don Petrom Palićem, koji je izrekao prigodnu homiliju. Na kraju misnog slavlja župnik župe Krašić vlč. Dragutin Kučan upoznao je hodočasnike s poviješću župe, osobito s godinama boravka bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

 

Posebnost ovog hodočašća je bilo i svjedočanstvo jednog hodočasnika, oca djevojke koja je na zagovor blaženog Alojzija Stepinca ozdravila. Dokaz tog ozdravljenja pridonio je procesu beatifikacije kardinala Stepinca. Hodočasnici su zatim iskazali počast relikvijama bl. Stepinca koje se nalaze u župnoj crkvi te obišli Spomen dom bl. Alojzija koji se nalazi u staroj župnoj kući.

 

Dojmovi hodočasnika

 

Tijekom dva dana hodočašća vjernici iz cijele biskupije stekli su nova poznanstva i prijateljstva, ali i pokazali koliko zapravo štuju sv. Leopolda Bogdana Mandića i blaženog Alojzija Stepinca. U nastavku vam donosimo nekoliko njihovih dojmova i svjedočanstava.

 

Nevenka Curić iz župe sv. Spasa Mokošica:

 

„Jako mi je važan ovaj put jer sam u toliko životnih nedaća na zaziv i molitvu sv. Leopoldu dobila pomoć. Taj sveti starac je zaštitnik moje velike obitelji i hvala Bogu na njemu i na onome što je dao meni i cijeloj mojoj obitelji. Odlazeći u Međugorje kao mjesto ispovjedi ugledala sam kip sv. Leopolda i pitala sam se koje je to dijete koje izgleda kao starac jer su mi rekli da je kip u prirodnoj veličini napravljen. Njegova je karizma upravo ispovijed, i to želim svima nama kao vjernicima preporučiti jer su se ljudi zaboravili ispovijedati. Ispovijedamo se znanim i neznanim, a tamo gdje bi se trebali ispovijedati dođemo nespremni. Prema toj karizmi svete ispovijedi, jer je ispovijed najintimniji trenutak, ja sam odlučila da to bude moja obitelj i zato sam njemu predala moju obitelj u ruke.“

 

Gordana Marčić iz župe sv. Mihajla Lapad:

 

„Sveti Leopold u mom životu znači sve jer čini mi se da mi je cijeli život prožet s njegovom pomoći i milosti. Često sam mu se molila tražeći zaštitu i pomoć za supruga koji je imao zdravstvenih poteškoća. Sv. Leopold pružio mi je utjehu kad sam je najviše trebala. Pošla sam na ovaj put kako bi se zahvalila sv. Leopoldu za sve što je učinio za mene i moju obitelj, moj muž nije mogao sa mnom jer je dobio trombozu ali znam da će mu i ovaj put sv. Leopold pomoći.“

 

Na kraju svog putovanja hodočasnicu su kazali kako bi se rado na sljedeće hodočašće ponovno uputili kada se bl. Alojzije Stepinca proglasi svetim, a za što se nadaju da će biti uskoro.

 

Napomenimo kako je sv. Leopold Bogdan Mandić ujedno i zaštitnik Dubrovačko-neretvanske županije, pa su na misi u petak u Dubravi bili i predstavnici županije na čelu s županom Nikolom Dobroslavićem.

 

Neraspadnuto tijelo sv. Leopolda obišli su i redovnici i redovnice kao i članovi franjevačkog trećeg reda iz biskupije.

 

 

Nikša Sentić / IKA

 

Također možete pogledati i video mise u Dubravi Laudato TV-a. Početak mise je na 33 minute i 20 sekundi.