Dubrovačka Biskupija

15 novih ministranata u Mokošici

 

U nedjelju 17. travnja, na Nedjelju Dobroga Pastira u crkvi. Sv Spasa u Mokošici uvedeno je u službu 15 novih ministranata i ministrantica. Misu je predvodio don Ivica Pervan, župnik župe sv. Spasa. Novi ministranti za službu su se pripremali uz redoviti školski vjeronauk i na župnoj katehezi za sakrament Ispovijedi i prve Pričesti. U pripremama im je pomogao vjeroučitelj Krunoslav Batinić koji je s djecom prolazio potrebne materijale o značenju i ulozi ministrantske službe u svetoj liturgiji. Na misi su uz ministrante bili prisutni i njihovi roditelji.

 

Prije mise ministranti i ministrantice u procesiji su na rukama donijeli ministrantsku robu, a prije službe euharistije vjeroučitelj Batinić predstavio je ministrante. Župnik Pervan blagoslovio je haljine koje su nakon toga ministranti obukli. U svojoj prvoj darovnoj procesiji djeca su donijela sve što je bilo potrebno za liturgiju.

 

U svojoj propovijedi don Ivica je, uz tumačenje Svetog pisma, naglasio i posebnost Nedjelje Dobroga Pastira. Rekao je kako je Dobar Pastir onaj koji nas poziva u svoju službi i koji nas u svojoj službi prati i čuva, te koji je zbog svih nas bio spreman posvjedočiti svoju spremnost ljubavi žrtvom na križu. „Upravo zato smo smatrali potrebnim da uz Nedjelju Dobroga Pastira imamo i uvođenje novih ministranata, tako da oni mogu lako pamtiti dan kada su postali ministranti ali i da sebi posvijeste važnost Dobroga Pastira i svoju ulogu u ministrantskoj službi“. Propovjednik je zaključio kako danas u našoj biskupiji postoji kriza duhovnih zvanja, pa se ovim htjelo ujedno staviti i naglasak na važnost uloge vjernika laika unutar Crkve te dati poticaj svima onima koji osjete Gospodinov poziv u njegovu službu.

 

Ministranti i ministrantice su na kraju primili i simbolične poklone, moći bl. Alojzija Stepinca i magnete sa slikama hrvatskih svetaca.

 

Nikša Sentić