Dubrovačka Biskupija

Predstavljena knjiga „Don Ante Dračevac. Izabrane studije“

 

U Mjesnoj knjižnici Ston u petak, 22. travnja, povodom Noći knjige održano je predstavljanje knjige o dugogodišnjem stonskom župniku „Don Ante Dračevac. Izabrane studije“. Knjigu su predstavili dr. sc. Vinicije Lupis, urednik knjige, dr. sc. Tomislav Šeparović, savjetnik u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, don Miljenko Babaić, stonski župnik, don Josip Barišić, bivši stonski župnik, i Joso Stepić, predsjednik Matice Hrvatske ogranak Ston.

 

Predstavljajući knjigu dr. Lupis rekao je kako je najveća vrijednost ove knjige upravo u tome što na jednom mjestu donosi sve rasprave koje je napisao don Ante. „Odlučili smo da njegove bilješke prenesemo u što više izvornom obliku kako bi se istaklo njihovo bogatstvo i njihova vrijednost“, kazao je urednik. Dodao je i kako su sva djela stonskog župnika nastala uz njegov pastoralni rad kojem je posvetio život, te istaknuo kako je u to vrijeme komunističke vlasti bilo izuzetno teško za jednog svećenika objavljivati znanstvene radove, ali koji je uspijevao zahvaljujući podršci prijatelja. Urednik je na kraju svoga govora napomenuo kako je ova knjiga spomenik sivom vremenu u kojem je jedna mala i skromna osoba uspjela mnogo toga važnog napraviti, ali i da se ovim djelom nakon 40 godina Ston konačno odužio don Anti za sva dobra koja je ostavio.

 

Sadašnji i bivši stonski župnik imali su same riječi hvale za sve što je napravio don Ante. Don Miljenko je istaknuo kako je upravo on zaslužan za prikupljanje povijesne baštine i otvaranje današnjeg Lapidarija koji donosi stonsku povijest u kamenu od rimskih vremena. „Don Ante bio je pčelica Božja koja je sakupljala sve ljude oko svega lijepoga, te svojom blagošću odgovara ovoj Godini milosrđa kao lice koje je predstavljalo milosrdnog Boga“,  rekao je bivši stonski župnik Barišić.

 

Dr. Šeparović kazao je kako radovi u ovoj knjizi ocrtavaju svu širinu interesa don Ante, da oni odaju vrsnog znanstvenika, predanog struci i svećeničkom pozivu, te da se njihovim objavljivanjem daje važan doprinos poznavanju znanstvenog i publicističkog opusa tog skromnog svećenika i velikog domoljuba.

 

Okupljene je pozdravio i predsjednik Matice Hrvatske ogranak Ston koji se ujedno i zahvalio dr. Lupisu na suradnji koja je rezultirala ovom važnom knjigom.

 

Knjiga se sastoji od nekoliko cjelina. Nakon proslova i životopisa don Ante slijedi niz radova posvećen arheologiji u kojima se obrađuje stonsko područje, zatim radovi iz povijesti umjetnosti koji govore o  problematici vezanoj uz dubrovačku prvostolnicu, te cjelina posvećena crkvenoj povijesti. U drugom dijelu knjige nalaze se eseji i leksikografski tekstovi ali i temeljito izrađena bibliografija. Zanimljivo je kako su sve fotografije koje su objavljene u knjizi djelo don Ante Dračevca. Ovo bogato djelo od 400 stranica uredio je dr. sc. Vinicije Lupis, a u 500 primjeraka izdala Matica Hrvatska ogranak Ston.

 

Don Ante Dračevac rođen je u Lumbardi na otoku Korčuli 22. kolovoza 1920. Nakon završene pučke škole u rodnome mjestu, pohađa nižu gimnaziju na Badiji (1932.-1936.), a višu u dubrovačkih franjevaca, gdje je maturirao 1940. Filozofiju i teologiju studirao je na Višoj dominikanskoj bogoslovnoj školi u Dubrovniku (1940.-1944.), gdje je postigao stupanj lektora teologije. Za svećenika je zaređen 23. rujna 1944. u Dubrovniku, gdje je dan kasnije u zbornoj crkvi svetoga Vlaha proslavio mladu misu. Kao svećenik, upravitelj je župe Mandaljena u Župi Dubrovačkoj (1944.-1947.), župnik u Dolima kraj Stona (1947.-1948.) i u Stonu (1948.-1976.) te dekan Stonskoga dekanata (1958.-1976.). Kanonikom Stolnoga kaptola sv. Marije u Dubrovniku imenovan je 1970., a od travnja 1976. do smrti bio je kancelar biskupije. Uz to je obavljao brojne poslove u središnjim ustanovama Dubrovačke biskupije. Od 1976. do 1990. bio je generalni vikar, a od 1983. do smrti član Zbora konzultora. Preminuo je u Dubrovniku 17. studenoga 1993. i pokopan na groblju na Dančama.

 

Nikša Sentić