Ispiši ovu stranicu

Među "albanskim mučenicima" i Hrvat iz Janjeva fra Serafin Kodić Glasnović

  • Petak, 29. travnja 2016 14:43
Među "albanskim mučenicima" i Hrvat iz Janjeva fra Serafin Kodić Glasnović

 

 

Povodom skorog proglašenja dekreta o mučeništvu skupine stradalnika iz Albanije u vrijeme komunizma, među kojima se nalazi i jedan Hrvat rodom iz Janjeva franjevac fra Serafin Kodić Glasnović, zamolili smo za komentar svećenika Janjevca, generalnog vikara Dubrovačke biskupije mons. dr. Petra Palića.

 

„S radošću smo primili tu vijest da je papa Franjo u utorak 26. travnja ovlastio kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za kauze svetaca da proglasi dekret o mučeništvu sluge Božjega nadbiskupa Drača i primasa Albanije mons. Vincenca Prennushija (Vinčenca Prenušija) i 37 mučenika koji su svoj život darovali, kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u periodu od 1945. do 1974. godine. Među njima je i jedan franjevac koji je podrijetlom iz Janjeva, a koji je djelovao u Albaniji. To je fra Serafin Kodić Glasnović, tako da možemo reći da će naš hrvatski narod dobiti još jednog blaženika u osobi fra Serafina. On je djelovao u Albaniji u vrijeme režima Envera Hodže, vršio je važne službe u tadašnjoj franjevačkoj provinciji. Koliko se zna iz njegovog životopisa, njega se nakon jednog sastanka u Lješu, na kojem se raspravljalo o nekim stvarima za funkcioniranje provincije, a on je bio ekonom provincije, tjeralo da lažno optuži svoju subraću na što on nije pristao. Nakon toga je mučen na jako težak način. Umirao je nekoliko dana, bio mu je ozlijeđen dušnik. Uslijed tog mučenja je preminuo.

 

Jedna medicinska sestra koja ga je njegovala, a brinula se o njemu u franjevačkom samostanu koji je bio pretvoren u bolnicu te kod svoje kuće, također ga je i pokopala. Nakon pada komunističkog režima ona je 1994. godine prvim franjevcima koji su se tu pojavili rekla da tu počiva jedan njihov subrat. Oni su to mjesto iskopali i našli fra Serafinovo tijelo, pa su ga pokopali u temeljima sadašnje crkve u Lješu gdje i danas počiva.“

 

Upitan o štovanju fra Serafina u Hrvatskoj, mons. Palić je rekao: „Vjernička zajednica u Kistanjama, gdje je jedan broj Janjevaca došao nakon Domovinskog rata, odmah je počela širiti glas o svetosti fra Serafina. Ali ne samo o njemu nego i o još jednom slugi Božjem za kojeg se vodi postupak za proglašenje blaženim, fra Alojziju Paliću. On je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko desetljeća ranije na Kosovu, u jednoj župi. Godine 1913. ubijen je od crnogorskih vojnika. Dakle, vjernička zajednica Janjevaca pronosi i čuva glas o svetosti te dvojice svećenika tako da je to sigurno i za njih velika radost jer se tu osjeća povezanost i ta svijest da su oni hrvatskih korijena, da potječu iz Janjeva bez obzira što su i jedan i drugi ušli pod jedan zajednički nazivnik 'albanski mučenici'“.

 

Fra Serafin Kodić Glasnović, Hrvat rodom iz Janjeva, bio je mučen i od zadobivenih rana preminuo u Lješu (Lezhe) 11. svibnja 1947. godine. Bio je sin Gašpara i Antonije Kodić. Na krštenju je dobio ime Ivan. Kao redovnik Reda manje braće za prezbitera je zaređen 30. lipnja 1915. Poslije Prvoga svjetskog rata ostao je u Albaniji. Bio je definitor u svojoj franjevačkoj provinciji i župnik u župama Dushman, Shale, Prekal, Bushkash, Vukel i na kraju u Lješu (Lezhe). Nakon jednoga provincijskog sastanka bio je uhićen i okrutno mučen, zbog lažne optužbe i zavjere. Tijekom mučenja zadobio je tešku ranu na dušniku te je poslije nekoliko dana, 11. svibnja 1947., preminuo u franjevačkom samostanu u Lješu, u Albaniji, koji je već tada bio pretvoren u bolnicu. Postupak za proglašenje blaženim počeo je 10. studenoga 2002. g. u Skadarskoj biskupiji.

 

Angelina Tadić