Dubrovačka Biskupija

Na Grudi 12 krizmanika primilo sakrament Potvrde

 

Na Grudi u nedjelju, 24. travnja, sakrament Potvrde dvanaestoro krizmanika podijelio je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Misno slavlje predvodio je mons. Uzinić, a koncelebrirao je don Josip Mazarekić, župnik župe Presvetog Trojstva Gruda i dekan Konavoskog dekanata.

 

U svojoj homiliji biskup se osvrnuo na Nedjelju Dobroga Pastira i na uloge na koje nas je Bog pozvao kako bi svojim zvanjima doprinijeli Crkvi i društvu. Poručio je krizmanicima kako su sada primitkom sakramenta Potvrde dobili vlastitu pastirsku ulogu, a kako su do sada njihovi pastiri bili roditelji, svećenici i kumovi. „Bog sa svakim od vas ima svoj plan, neku posebnu ulogu i poziv. Sutra kada se zaljubite bit ćete pastiri svojim partnerima, a u braku ćete biti zajednički pastiri vašoj djeci, baš kao što su vaši roditelji bili vama“, kazao je mons. Uzinić, te dodao kako je najvažnije da u svemu što rade jest da se ogledaju u onome jedinom pravom pastiru koji je svima uzor, Isusu Kristu.

 

Mons. Uzinić istaknuo je kako je najznačajnija karakteristika svakog pastira upravo ljubav: „Pastir je onaj koji ljubi. Isus nas je pozvao da ljubimo jedni druge kako nas je on ljubio i upravo tako trebamo vršiti svoje poslanje, ljubeći druge onako kako je nas Krist ljubio“. Na kraju propovijedi biskup je rekao krizmanicima da se ne boje nevolja koje će im život donijeti jer uz Kristovu ljubav mogu sve i da će ih Kristova ljubav uvijek okupljati kako bi mogli pomagati jedni drugima.

 

Nakon propovijedi i obnove krsnih obećanja uslijedio je obred podjeljivanja sakramenta Potvrde.

 

Na kraju mise ispred župne crkve Svetog Trojstva na Grudi krizmanici su se slikali s biskupom, župnikom, kumovima i roditeljima.

 


Tekst: Nikša Sentić

Foto: Ivana Mazavac