Dubrovačka Biskupija

Preminuo najstariji franjevac

 

Danas, 3. svibnja, preminuo je najstariji franjevac na svijetu koji je bio član Provincije sv. Jeronima, koja svoje samostane ima i na području Dubrovačke biskupije.

 

U nastavku donosimo obavijest fra Stipe Nosića, provincijalnog vikara samostana Male braće:

 

Redovnik fra Berad Barčić, ofm, za kojeg je netko rekao da je „gotovo vidio osnivača Reda“ sv. Franju Asiškog,  u 106. godini života, 91. redovništva i 83. svećeništva, prešao je Gospodinu u Puli, jutros 3. svibnja  2016. u 5 sati i 8 minuta. Smrću tog najstarijeg franjevca svijeta, časna i u više smislova „stara“ Franjevačka provincija sv. Jeronima, postala je statistički nekoliko godina mlađa. Ona je još uvijek dovoljno stara, da će zbog pomanjkanja pomlatka uskoro morati napustiti nekoliko samostana. Ostaje joj utjeha da je imala takvog redovnika koji ju je do zadnjih dana života predvodio u revnom življenju Evanđelja po primjeru sv. Franje.

 

Sat vremena poslije fra Berardove smrti, po vijesti koja je došla SMS porukom, molim za njegovu dušu, zahvaljujući Gospodinu što je uz mene stavio tako revnog brata, kojeg po toj i po mnogim drugima vrlinama pamtim još iz sjemenišnih dana, a posebno iz života s njim u pulskom franjevačkom samostanu. Počivaj u miru, brate Berarde.

 

fra Stipe Nosić