Dubrovačka Biskupija

U Kuni i Žuljani sakrament Potvrde primilo 15 krizmanika

 

U nedjelju, 1. svibnja, u Kuni sakrament Svete potvrde primilo je sedmero, a u Žuljani osmero krizmanika. Sakramente je mladima podijelio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, a u misnom slavlju koncelebrirao je fra Josip Vidas, župnik Velike Gospe Kuna, odnosno don Mato Puljić, župnik župe sv. Martina Žuljana.

 

U homiliji mons. Uzinić rekao je krizmanicima kako sakramentom Potvrde postaju kršćanima na potpun i zreo način, odnosno kršćani sa svim pravima i dužnostima koje sa sobom nosi identitet kršćanina. Poručio im je kako za znati biti kršćaninom trebaju znati dva odgovora. „Prvi odgovor nalazi se u Isusovom oproštajnom govoru u dvorani posljednje večere. U tom trenutku Isus nam kaže što ćemo dobiti kao kršćani: 'Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ drugim riječima, ako je tko kršćanin, ne samo po imenu nego i po životu, Otac će moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.' Čuvanjem Kristove riječi obećaje nam se zajedništvo s Ocem“. Biskup im je objasnio kako ove riječi predstavljaju budućnost i vjeru u vječni život u raju.

 

„Osim budućnosti Isus nudi i nešto što nam omogućuje da uživamo ovdje i sada, a to je mir, to je drugi odgovor“, navodi biskup. 'Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem'. Pojasnio je kako to ne predstavlja onaj mir o kojem razmišljamo na fizičkoj i psihološkoj razini, već je to Božji mir koji je Isus donio na svijet. Mir koji omogućuje ponovno zajedništvo s Bogom ali i drugim ljudima, koji je izgubljen prvim grijehom.

 

Propovjednik je kazao krizmanicima kako sakramentom Svete potvrde dobivaju i dar Duha Svetoga. „Uz pomoć Duha Svetoga možete imati onu pravu viziju budućnosti koja treba završiti s Bogom i u Bogu, ali i da bi ste kao sudionici njegova mira mogli živjeti u sadašnjosti i mudrosti. Nemojte zaboraviti kad izgubite mir ponovno naći ga u susretu s Gospodinom u sakramentu pomirenja. I na kraju nemojte zaboraviti biti svjedoci vjere jedni drugima, osobito onim generacijama krizmanika koji dolaze nakon vas, ali i vašim roditeljima koji su do sada vama bili podrška“, zaključio je biskup.

 

Nakon propovijedi i obnove krsnih obećanja uslijedio je obred podjeljivanja sakramenta Potvrde.

 

Na kraju mise krizmanici su se slikali s biskupom, župnikom, kumovima i roditeljima.

 


Tekst: Nikša Sentić

Foto: Miriam Lazić/Boris Poluta