Dubrovačka Biskupija

Župa sv. Spasa Mokošica proslavila blagdan Uzašašća Gospodinova (Spasovo)

 

Župa sv. Spasa - Mokošica u četvrtak, 5. svibnja, proslavila je blagdan Uzašašća Gospodinova – Spasovo. Jutarnju i popodnevnu sv. misu predvodio je mr. don Jure Bjeliš, rektor Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Na samom početku misnog slavlja okupljene vjernike pozdravio je don Ivica Pervan, župnik župe sv. Spasa - Mokošica.

 

U homiliji don Jure je rekao kako je svetkovina Kristovog Uzašašća na nebo vrhunac čitavog zemaljskog života i djelovanja, te da je time Isus dovršio svoje spasensko djelo. „Molimo i vjerujemo da je Isus uzašao na nebo. Vjera nije ideja, vjera je prihvatiti suradnju s Bogom. Bog kada god želi izvesti i pokazati neko djelo izabire čovjeka za suradnju, počevši od Abrahama, proroka, cijeloga Staroga Zavjeta, pa preko blažene Djevice Marije, sve do nas danas. Vjera je, surađivati s Bogom", kazao je propovjednik. Dodao je kako je poruka Kristova uzašašća poniznost, jer se Isus odrekao svemogućnosti i prihvatio biti mučen i ubijen kako bi pomogao čovjeku iskazujući mu svoju blizinu i ljubav.

 

Osvrnuvši se na Godinu izvanrednog jubileja milosrđa koju je proglasio papa Franjo, propovjednik je objasnio kako je Bog milosrdan jer ljubi čovjeka, pomažući mu svaki put iznova. „Ta osoba došla je na svijet i promijenila ga. Vjera treba prodrijeti u našu nutrinu i vjera nas treba mijenjati. Ne smijemo se bojati promjene, jer je Bog čovjeku namijenio vječnost i upravo je to smisao današnjeg blagdana". Na kraju propovijedi don Jure je zaključio kako nas Bog jača svojim milosrđem, te da mu moramo dopustiti da korača s nama na našem životnom putu.

 

Nakon jutarnje mise uslijedila je procesija s Presvetim Sakramentom kroz župu, koju je predvodio župnik don Ivica.

 


U popodnevnim satima su se prema Mokošici uputili hodočasnici iz susjednih župa, Svete Obitelji – Nova Mokošica i Velike Gospe - Rožat, predvođeni svojim svećenicima, uz pratnju barjaka i trombunjera, kao i mješovitoga župnog zbora iz Rožata kako bi sudjelovali na svečanoj večernjoj misi. Pred župnom crkvom Svetoga Spasa dočekao ih je i blagoslovio don Ivica izrazivši im dobrodošlicu. Nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje u kojem je uz predvoditelja don Juru koncelebriralo devet  svećenika. Za sve sudionike misnoga slavlja župljani su priredili prigodno čašćenje.

 

 

Tekst: Nikša Sentić

Foto: Ana Rajić/Toni Marić