Dubrovačka Biskupija

"Vrijednost i dostojanstvo roditeljskog i nastavničkog poziva“

 

Predavanje " Vrijednost i dostojanstvo roditeljskog i nastavničkog poziv“' u dvorani pape Ivana Pavla II. u četvrtak 5. svibnja održala je Ana Perišić, voditeljica Centra za hagioterapiju u Splitu. Riječ je o prvom predavanju u nizu koje organizira Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti povodom obilježavanja 25 godina svoga rada. Predavanje je bilo posvećeno roditeljima i nastavnicima kao ključnim i nezaobilaznim figurama u životu svakog djeteta.

 

Na samom početku gospođa Perišić kazala je kako čovjek vrijedi već time što postoji stavljajući naglasak na originalnost i neponovljivost ljudske osobe koja se posebno ogleda u roditeljskom i nastavničkom pozivu.

 

Istaknula je posebnost hagioterapijske metode koja uči kako prepoznati vlastitu vrijednost i originalnost, kako praštati osobama koje su nas povrijedile, te kako prihvatiti drugoga u potpunom njegovom bitku.

 

Naglasila je kako djeca puno lakše mogu prepoznati svoju istinsku vrijednost ako oni koji ih vode, roditelji i nastavnici,  posjeduju i posreduju antropološke zakonitosti osvještavajući vlastitu vrijednosti i neponovljivost.

 

Na vrlo zanimljiv način uputila je roditelje kako pomoći djeci da nadvladaju patnju, kako da prihvate sebe te vide i razviju svoju originalnost.

 

Roditeljima i nastavnicima odaslala je snažnu poruku da ne odustaju od toga da djeci stalno i jasno napominju koliko vrijede.

 

Marijana Vekarić