Dubrovačka Biskupija

„Hrvatska prošlost i budućnost: Europska i mediteranska“

 

Član Papinskog povjerenstva za sakralnu arheologiju, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i počasni građanin Dubrovačko-neretvanske županije, prof. dr. sc. Emilio Marin održao je predavanje „Hrvatska prošlost i budućnost: Europska i mediteranska“ u Saloči od zrcala u utorak, 10. svibnja, povodom obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvnaske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića.

 

Profesor Marin u svom predavanju govorio je o povijesti Mediterana i Europe, naglasivši kako Europa jest rođena u Grčkoj ali ona koju mi danas poznajemo nastala je na temeljima latinsko-kršćanskog svijeta. Citirao je papu Benedikta XVI. koji je napisao kako se Europa ne može definirati jasnim zemljopisnim kategorijama, već je ona koncept kulture i povijesti. „Sva Europa nije Sredozemlje i svo Sredozemlje nije Europa. Ključan je odnos Europe i Sredozemlja, ključna su ona područja gdje je Europa jednako Sredozemlje.“ Ovim riječima predavač je probao objasniti kako je pravi primjer toga Hrvatska i njezin teritorij jer Hrvatska ima isti odnos između Jadrana i kontinentalne Hrvatske, baš kao što ima Sredozemlje i Europski kontinent.

 

„Hrvatska je članica Europske unije, a naš teritorij kroz povijest pripadao je velikim državama i carstvima, sve do Prvog svjetskog rata, kada nas je stvaranja Kraljevine SHS udaljilo od zapadne europske baštine“, rekao je dr. Marin. Naveo je kako je padom Berlinskog zida nestala podjela između istoka i zapada, a započela podjela na sjever i jug, odnosno na bogate i siromašne.  Istaknuo je kako zemlje Europske unije povezuje kulturna, vjerska i humanistička baština, uz zajedničke vrijednosti: slobodu, demokraciju, jednakost i pravnu državu.

 

Od navedene četiri vrednote dr. Marin izdvojio je pravnu državu i izrazio nadu kako će upravo ta vrednota prevladati kako bi budućnost ovog dijela svijeta bila što svjetlija. Predavanje je zaključio riječima „Obliti privatorum, publica curate“, odnosno „Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne“, poručivši da će jedino tako oni koji dolaze moći poboljšati stanje kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

 

Predavača je predstavio Mato Tomljanović.

 

Nikša Sentić