Dubrovačka Biskupija

Održan Katehetski dan Županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola

 

U srijedu, 11. svibnja, održan je Katehetski dan na temu „Tradicija sv. Vlaha u životu grada i kulturno-povijesnoj baštini“, na kojem su sudjelovali svećenici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji. Ovo je ujedno bilo i posljednje stručno vijeće vjeroučitelja u ovoj akademskoj godini.

 

U sklopu Katehetskog dana mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha, održao je predavanje na temu „1700. godina mučeništva Svetog Vlaha i godina Milosrđa“. Mons. Lučić govorio je vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima o životu, djelima i smrti sv. Vlaha, o crkvi sv. Vlaha i njezinoj povijesti, ali i o humanosti. „Svijet koji je u dekadenciji potreban je humanosti i milosrđa. I u tom svijetu, kojem je potrebno humanosti, ostaje nam da u Dubrovniku 'zaigramo na kartu sv. Vlaho', da nam sv. Vlaho dođe kao slamka spasa i s njegovom pomoći utkamo vjeru u svijet oko nas“. Napomenuo je i kako bez humanosti nema ni duhovnosti, te dodao da je sv. Vlaho kao zaštitnik grla zaštitnik i dobrog glasa za koji je potrebno da se čuje što dalje kako bi pronio dobro ovim svijetom.

 

Na kraju predavanja mons. Lučić izrecitirao je vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama pjesmu Dobriše Cesarića „Slap“ te poručio vjeroučiteljima da i oni moraju biti kao kap u pjesmi, kap koja će se vidjeti u školama u kojima rade.

 

Tijekom dana vjeroučitelji i vjeroučiteljice imali su tematske radionice na terenu pod nazivom „Potraga za znanjem“ u kojima su morali pronaći kipove i slike sv. Vlaha po gradu, nakon čega su održali kratke prezentacije o temama koje su dobili, a koje se tiču sv. Vlaha.

 

Uvodnu molitvu krunice sv. Vlaha predvodila je vjeroučiteljica Romana Đuka-Alemani. Okupljenima se obratio mr. don Marinko Šljivić, predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije, obrazloživši kako je navedena tema o sv. Vlahu odabrana kako bi vjeroučitelji mogli potaknuti vlastite učenike da i oni nešto više nauče o svom Parcu. Mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, poručio je vjeroučiteljima da na primjeru sv. Vlaha probaju naučiti kako biti milosrdni, jer on ne treba biti samo zagovornik nego i uzor. Vjeroučiteljima su detalje programa i način sudjelovanja objasnili  Marina Serdarević, voditeljica Županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja za osnovne i srednje škole, i Šime Zupčić, tajnik Katehetskog ureda.

 

Katehetski dan – Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola organiziralo je Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola i Katehetski ured Dubrovačke biskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje podružnica Split.

 

Nikša Sentić