Dubrovačka Biskupija

Proslavljen blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića

 

Blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića proslavljen je misnim slavljem u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa, kojeg vode oci kapucini, u četvrtak, 12. svibnja. Misu je predvodio don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i kanonik Stolnog kaptola, a koncelebriralo je osam svećenika i redovnika.

 

U homiliji dekan Kovačević rekao je kako na ovaj dan Crkva pred nas stavlja lik Dobroga Pastira koji daje život za ovce ali i traži one koje nisu iz ovog stada kako bi postali jedno stado pod jednim pastirom. Naglasio je kako se upravo u tim riječima krije lik i djelo sv. Leopolda koji je imao apostolsku težnju za pomirenjem ali i misijsku, ekumensku težnju za ujedinjenjem istočne i zapadne Crkve.

 

Propovjednik je citirao papu Pavla VI. koji je proglasio sv. Leopolda blaženim: „Tko je onaj koji nas je ovdje danas sabrao da slavimo u njegovo blaženo ime širenje Kristova evanđelja. To je siromašni i mali kapucin koji se doimlje ispaćenim i krhkim, ali tako neobično sigurnim da nas to privlači i očarava“. Istaknuo je kako je 52 godine sv. Leopold Bogdan Mandić proveo skrušeno ispovijedajući u skučenosti vlastite sobe. Napomenuo je i riječi samog sveca koji je pokazujući na raspetog Krista rekao „On je taj koji oprašta, on je taj koji odrješuje“.

 

„Biti Kristov učenik ne može biti nešto privatno jer se radost vjere dijeli sa svima, napose siromašnima i onima koji su udaljeni od Boga. Vjera jača kada se daje drugima.“ Ovim riječima kanonik Kovačević poručio je kako na primjeru malog neustrašivog i nezaustavljivog kapucina moramo u Crkvi zauzeti svoje mjesto i aktivno s radošću i odgovornošću služiti, po zagovoru sv. Leopolda Bogdana Mandića.

 

Na samom početku fra Ante Logara čestitao je blagdan sv. Leopolda, ujedno i Dan Dubrovačko-neretvanske županije svima okupljenima, među kojima su bili i predstavnici županije te njihovi gosti.

 

Na kraju mise vjernici su mogli iskazati štovanje moćima sv. Leopolda.  Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor pod vodstvom s. Celestine Jelčić.

 

Večernju misu predvodio je fra Matijas Farkaš, prior samostana sv. Dominika, a na kojoj su, uz ostale vjernike, sudjelovali dubrovački redovnici i redovnice.

 

Obilježavanju blagdana sv. Leopolda pridružili su se i učenici Obrtniče i tehničke škole Dubrovnik koji su se sa svojim vjeroučiteljem Krešimirom Markovićem pomolili kod kipa sveca.

 

Pripreme za obilježavanje blagdana započele su u ponedjeljak, 9. svibnja, trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Stanko Dodig, upravitelj Svetišta.

 

Sv. Leopold Bogdan Mandić jedan je od dvojice zaštitnika Godine milosrđa, a ove godine obilježava se 150. obljetnica njegovog rođenja.

 

 

 

Nikša Sentić