Dubrovačka Biskupija

Duhovsko bdijenje u katedrali Gospe Velike

 

Uoči blagdana Duhova u dubrovačkoj katedrali u subotu, 14. svibnja, održano je Duhovsko bdijenje u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, a koje je okupilo veliki broj duhovnih pokreta i molitvenih zajednica s područja Grada, te drugih vjernika. Euharistijsko klanjanje i misu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Pjesmom su klanjanje i misu uveličali članovi katedralnog zbora mladih i molitvene zajednice „Effatha“. Molitve za sedam darova Duha Svetoga molili su članovi molitvenih zajednica „Šenštatski pokret", „Dva srca“, „Treće srce“, „Franjevački svjetovni treći red“, „Božji hram“ i „Effatha“.

 

Na kraju klanjanja dubrovački biskup udijelio je blagoslov vjernicima Presvetim Sakramentom, nakon čega je uslijedilo misno slavlje.

 

U svojoj propovijedi mons. Uzinić osvrnuo se na ulomak iz evanđelja u kojem Gospodin pita 'a tko je žedan?'. Rekao je kako smo svi mi žedni i napomenuo riječi pape Franje koji je govoreći o toj žeđi rekao kako se ponekad čini kako u Crkvi smeta Duh Sveti, da ljudima nije potreban. „I doista je tako. Mi smo zapravo obične suhe kosti, bez mesa i osobito bez života. I zato trebamo Duha Svetoga da nas podigne, da nas oživi. Treba nam da bude u nama i da za nas moli, trebamo ga jer je Duh Sveti najočitiji znak Božje ljubavi. Bez njega ne bismo mogli ništa, pa čak ni reći Gospodin Isus, ali s njim i po njemu možemo učiniti veličanstvene stvari“, kazao je propovjednik.

 

Dubrovački biskup naglasio je kako je Duh Sveti dar koji nadilazi druge darove, jer po njemu Božje milosrđe djeluje u nama i po nama, i osposobljuje nas za ono što trebamo biti.  „Neka nam Duh Sveti prestane smetati, neka nas oživi, neka potpomogne našu nemoć, neka u nama moli i neka nas osposobi da budemo ono što smo pozvani biti, svjedoci Kristove ljubavi“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Mons. Uzinić je nakon propovijedi pozvao vjernike da se obrate ostalim vjernicima s ambona ukoliko se osjete potaknutima od Duha Svetoga. Jedna vjernica je to i napravila te poručila svima okupljenima da potaknuti Godinom milosrđa, sv. Leopoldom Bogdanom Mandićem i Duhom Svetim budu jedni drugima prijatelji.

 

Nikša Sentić