Dubrovačka Biskupija

Sakrament Potvrde primilo 35 krizmanika u Novoj Mokošici.

 

U župi sv. Obitelji u Novoj Mokošici u subotu, 14. svibnja, sakrament Potvrde primilo je 35 krizmanica i krizmanika. Na svečanom euharistijskom slavlju sakrament Potvrde krizmanicima je podijelio mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, a koncelebrirao je župnik župe sv. Obitelji don Ivo Zečević. Krizmanici su, drugu godinu za redom, bili obučeni u crvene haljine čija boja simbolizira znak ljubavi, Duha Svetoga i mučeništva, a riječ je ujedno i o 18. generaciji krizmanika u ovoj najmlađoj župi Dubrovačke biskupije.

 

U svojoj propovijedi mons. Uzinić objasnio je krizmanicima kako su u crkvu, mjesto okupljanja crkvene zajednice, došli kao što je Isus došao u sinagogu, mjesto molitve. Rekao im je kako od danas one riječi koje je Isus primijenio na sebi mogu biti primijenjene i na njih, "Duh Gospodnji je na meni jer me pomaza", ali i da u ovoj Godini milosrđa moraju dodati i poslanje u kojem će biti blagovjesnicima onima koji su siromašni vjerom,i onima koji su siromašni materijalno. Kako bi im bolje objasnio njihovo poslanje biskup im je dao primjer sv. Matije. „Sv. Matija je bio izabran od apostola kao zamjena za Judu, a za to je morao ispuniti određen kriterije: da se družio s Isusom od krštenja na Jordanu pa sve do njegovog uzašašća na nebo, da bi bio svjedokom uskrsnuća. Upravo vi krizmanici ispunjate te kriterija baš kao i sv. Matija, vi ste od vlastitog krštenja pa preko kršćanskog odgoja postali sposobni biti svjedocima Isusova uskrsnuća“.

 

Propovjednik im je poručio da poslanje svjedočenja Kristova uskrsnuća mogu ispuniti tako da kroz život navješćuju uskrsloga Isusa svima, počevši od župne zajednice, pa sve do onih mjesta do kojih ih život odnese, i da to navješćivanje bude prepoznatljivo svima koje susretnu. „U svakom od nas Duh Sveti djeluje na svojstven način, osnažuje darove koje imamo i koje možemo upotrijebiti za dobro svih. Isti je Duh a različiti darovi“, kazao je biskup te dodao kako krizmanici u međusobnoj povezanost, a s različitim talentima, moraju aktivno uključiti u život Crkve i društva. „Mi kršćani smo pozvani obogaćivati jedni druge, obogaćivati Crkvu, vršiti svoju zadaću evangelizatora, ali isto tako oplemenjivati društvo i svijet. Duh Sveti nas za to osposobljuje i osnažuje, on nam omogućuje da možemo ono što po svojim ljudskim snagama ne bi mogli“, naglasio je dubrovački biskup.

 

Krizmanicima je rečeno kako u svojoj zadaći kao pomoćnike, osim Duha Svetoga, imaju i roditelje, kumove, župnike te župnu zajednicu, ali da isto tako krizmanici moraju biti pomoćnici i njima. „Svijest da je netko bio prije nas svjedok Kristova uskrsnuća i da zato mi imamo taj dar da možemo danas biti kršćani od nas zahtjeva da postanemo svjesni važnosti i vrijednosti toga da budemo svjedoci Isusa Krista i njegovog uskrsnuća, da ne budemo samo oni koje će primati nego i davati, jer je jedino to garancija da će ondje gdje smo mi u nama i zbog nas po Duhu Svetome naša vjera biti s nama, ali i da će po nama i zbog nas u Duhu Svetome naša vjera biti prenesena i na sljedeću generaciju“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Nakon propovijedi i obnove krsnih obećanja uslijedio je obred podjeljivanja sakramenta Potvrde.

 

U ime krizmanika pozdrave i zahvale biskupu Uziniću uputio je Roko Gvozdenica koji je rekao kako su došli sudjelovati u svetom činu Potvrde na njihovu vlastitu radost, radost obitelji i sveukupne župne zajednice. Dodao je kako će nastojati prepoznati i dobro iskoristiti darove Duha Svetoga te ih usmjeriti na služenje Bogu i bližnjima, kako su i naučeni. „Preporučamo se u molitve sviju vas, kako bismo ostali postojani u našemu poslanju i očuvali plamen naše krsne svijeće od svih vjetrova i orkana koje ovaj svijet ima za baciti pred nas, da je dovedemo netaknutu u Kraljevstvo Božje“. Govzdenica još zahvale i pozdrave uputio kumovima, roditeljima i svećenicima iz župe sv. Obitelji.

 

U ime roditelja i ostalih članova obitelji krizmanika riječi zahvale dubrovačkom biskupu uputila je Zrinka Prkačin. Istaknula je biskupov topli pristup vjernicima koji iskazuje pastirskim djelovanjem i zalaganjem. „U moru nevažnih informacija, sebeljubnih fotografija i kojekakvih poveznica na sumnjive sadržaje Vaši kratki statusi svima nama poveznica su jedino na Sveto pismo i molitvu gdje bismo mi roditelji, a samim time i naša djeca trebali biti češće „on line“, kazala je Prkačni te dodala kako im je drago što je mons. Uzinić prepoznao važnost evangeliziranja putem društvenih mreža na kojima su danas najprisutniji mladih. Izdvojila je jedan od biskupovih statusa: „Iako samo u Duhu Svetom s Kristom možemo 'pobijediti' i promijeniti svijet i mi se ponekad ponašamo kao da 'ni čuli nismo da ima Duh Sveti'“. Rekla je i kako se moramo zapitat je li nas uvijek vodi Duh Sveti i kako ne smijemo dopustiti da nas nešto drugo odvuče od našeg poslanja. Ustvrdila je da odgajati današnju djecu nije ništa teže ili lakše nego što je to bilo u vrijeme njihovih roditelja, te da samo snagom svoje osobne vjere možemo odgajati vlastitu djecu, kako za svijet, tako i za Majku Crkvu.

 

Tekst: N.S.

Foto: Župa sv. Obitelji