Dubrovačka Biskupija

Knjiga „Providnosti ususret“ predstavljena u Padovi

 

Prva knjiga u izdanju Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije „Providnosti ususret“, autora Vinka Rožića, predstavljena je u nedjelju, 15. svibnja, na svetkovinu Duhova u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi. Predstavljanje je upriličeno povodom 150. obljetnice rođenja sv. Leopolda i 10. jubilarnog susreta Hrvata Italije, u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika, Hrvatske zajednice u Venetu i Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva „Krasna zemljo” iz Pule.

 

Voditeljica dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara predstavila je knjigu rekavši kako je djelo poput knjige uvijek dobar poticaj za susret, tim više kad je vezana uz sv. Leopolda, čovjeka i brata kojeg je Božja providnost dala čovječanstvu kao svijetli primjer milosrđa i svetosti. S obzirom da zbog obiteljskih razloga predstavljanju nisu nazočili autor knjige Vinko Rožić i voditeljica Obiteljskog savjetovališta Kristina Rožić, Mozara je okupljenima pročitala njihova pisma.

 

Između ostalog Kristina Rožić napisala je kako „Providnosti ususret“ s jedne strane ocrtava temelje problematika s kojima su se u Savjetovalištu susretali u radu s djecom, mladima, obiteljima i prosvjetnim djelatnicama, a s druge strane je predviđena za sustavan rad u obiteljima, Savjetovalištu i na župama, kako bi se kroz razgovor i radionice na jedan blag, konstruktivan i zabavan način, ali uz ispravno vodstvo potaklo čitatelje na promišljanje temeljnih pitanja poput onih roditeljskih, bračnih i opće obiteljskih odnosa, pitanja o odgoju, zvanju i poslanju, poslušnosti, pitanja o vrijednosti života, pomirenju sa sobom, drugima i Bogom, te ostalih životnih pitanja.

 

U svom pismu autor je pojasnio proces nastajanja knjige ali i vlastito iskustvo upoznavanja s materijom o sv. Leopoldu. „Tijekom procesa pisanja 'Providnosti ususret', koliko sam ja uobličavao sadržaj toliko je sadržaj uobličavao mene. Dakako, nije to uvijek bilo naglašeno ili epifanijsko iskustvo, no jest mi uvijek osvijetlilo zakutke misli koji su ili bili sasma usnuli ili, pak, pomalo magloviti u svojoj pospanosti pa zato na stanovit način ostavljeni po strani u životnoj svakodnevnici. Probuđeni i rasvijetljeni, zauzeli su mi u misli svoje pravo, istaknuto, mjesto. Za to sam zahvalan.“

 

Zanimljive  ilustracije sv. Leopolda u knjizi napravila je akademska slikarica Ivana Jovanić-Trostmann.

 

„Providnosti ususret“ je izdana povodom Godine Milosrđa, čiji je sv. Leopold jedan od zaštitnika, a u sklopu programa Savjetovališta „Prevencija poremećaja u ponašanju kod djece i mladih“.

 

Tijekom susreta u Padovi predavanje "Život i žrtva bl. Alojzija Stepnica" održao je fra Jakov Rafael Romić iz samostana Male Braće, a koji je ujedno u nedjelju na svetkovinu Duhova predvodio euharistijsko slavlje.

 

Svim okupljenima darovane su knjige s autorovim potpisom. Uz knjige rektoru Svetišta sv. Leopolda fra Flavianu Giovannu Guselli i dr. Neli Sršen, počasnoj konzulici RH u Italiji, darovane su slike sv. Leopolda dubrovačke akademske slikarice Ivane Jovanović-Trostmann.

 

„Providnosti ususret: uzorni primjer i pouk hrvatskoga sveca Leopolda Bogdana Mandića“ uskoro će biti predstavljena i u Dubrovniku.

 

 

Tekst: N.S.

Foto: Željko Tutnjević