Dubrovačka Biskupija

Svečanom akademijom završena proslava 25. godina Biskupijske klasične gimnazije

Svečanom akademijom u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku završena je u srijedu, 18. svibnja svečana proslava srebrnog jubileja Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku. Na akademiji su govorili ravnatelj gimnazije mr. don Bernardo Pleše, te bivši i sadašnji dubrovački biskupi mons. Želimir Puljić i mons. Mate Uzinić. Dodijeljene su zahvalnice prvoj generaciji profesora klasične gimnazije, a učenici gimnazije izveli su prigodan program.Pozdravljajući okupljene uzvanike ravnatelj dubrovačke klasične gimnazije mr. Pleše rekao je kako 25 godina možda i nije neko veliko razdoblje, ali je oslonjeno na višestoljetnu tradiciju školstva u Dubrovniku i time dobiva svoje posebno značenje. Podsjetivši da je prva javna gimnazija u Dubrovniku otvorena 1626. godine (prije 390 godina) od strane dominikanaca, pa zatim preko isusovaca, pijarista, sve do današnjih dana i ova „mala obljetnica daje svoj obol u kontinuitet školstva u Dubrovniku koji svoje korijene vuče još od davne 1333. godine“.


Spomenuo je entuzijazam prvih djelatnika škole na čelu s dr. Mijom Bosankićem, dugogodišnjim ravnateljem škole, don Tomom Lučićem, osnovnim pokretačem klasične i mons. Želimirom Puljićem, tadašnjim dubrovačkim biskupom koji je dao bezrezervnu podršku osnivanju škole. „Tko čita i prelistava potrebnu korespondenciju iz tih prvih dana utemeljenja škole, vrlo lako može osjetiti duh entuzijazma i oduševljenja za otvaranje jedne takve katoličke škole - Klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Odnosi se to na sve i crkvene i državne struktura društva, a napose lokalne zajednice“. Kao zaslužnog ravnatelj Pleše je posebno istaknuo pokojnog Augustina Franića.
„Taj duh, ta sinergija zajedničkog rada kako grada Dubrovnika i Županije Dubrovačko-neretvanske tako cjelokupne društvene zajednice, za opće dobro, jednostavno se pozitivnim silnicama prenosila i prenosi sve do danas“, kazao je ravnatelj. Zahvalio je gradu, županiji, državnoj upravi te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta „na svesrdnoj potpori i podršci, materijalnoj i inoj, za što kvalitetniji rad škole. U takvoj sinergiji svi zajedno doprinosimo za što kvalitetniji odgojno-obrazovni rad na dobrobit naših mladih, ne bi li jednog dana u ponekom od njih zaživio duh tolikih znamenitih osoba počevši ovdje naravno od našeg Ruđera Josipa Boškovića“.


Uz riječi zahvalnosti svim učenicima, profesorima i djelatnicima koji su prošli kroz klasičnu gimnaziju, posebna zahvalnost iskazana je prvim predavačima, profesorima entuzijastima u ratnim neprilikama i tadašnjem biskupu Puljiću.
Ravnatelj je zahvalio i sadašnjem dubrovačkom mons. Mati Uziniću što kao vlasnik škole „prepoznaje vrijednost njenog rada, te svojom podrškom nastavlja kontinuitet dosadašnjeg sveukupnog djelovanja“.

 

Dubrovački biskup mons. Uzinić čestitao je 25. obljetnicu škole te izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom, ali i rekao kako se u budućnosti nada da će uspjeti uvesti još jedan razred, ako ne klasičnog smjera onda barem prirodoslovnog po uzoru na Ruđera Boškovića, čije ime nosi škola, ili nekog drugog gimnazijskog.

 

Čestitkama se pridružio i utemeljitelj škole mons. Puljić koji je ispričao o nastanku klasične gimnazije, te istaknuo dva bitna momenta. Kada su mu školu predali isusovci i kada su sjemeništarci zbog ratnih zbivanja morali poći iz Dubrovnika nakon čega je zapravo i odlučeno da škola postane javna.


Svečanu akademiju pripremile su prof. Mirjana Žeravica i prof. Mara Manjić, a sveukupnu proslavu obljetnice priredio je Organizacijski odbor na čelu s pedagoginjom škole prof. Marijanom Vekarić.


Zahvalnice su dobili: Mirjana Žeravica, Helena Barišić, Marija Marušić Čizmić, Josip Mikuš, Bojana Hrstić, Dubravka Cavaliere, Gašpar Bjelopera, Sreto Pijević, Perica Šimić, Marinko Jurica, Cvjetanka Hatvalić, Davor Ljubimir, Ivana Jovanović Trostmann, Jozo Serdarević, Teo Čipčić, Nives Cobenzl, Lovorka Šišić, Vesna Raguž Staničić, Marko Nodilo, Ivo Ljepotica i Antonjeta Bartolić.


Dobitnici posebnih zahvalnica su: mons. Toma Lučić, don Mijo Bosankić, mons. Mate Uzinić i mons. Želimir Puljić te Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija.

 

Nakon svečane akademije uslijedio je svečani domjenak za sve uzvanike koji je bio upriličen u palači Sponza.


Proslave 25. obljetnice škole započela je prijepodne predavanjem „Kako uskladiti pravednost i objektivnost s temom milosrđa?“ mons. Puljića, a nastavljena je u poslijepodnevnim satima zahvalnom misom u crkvi sv. Ignacija na kojoj je propovijedao biskup Uzinić.


Ususret srebrnom jubileju priređena su i dva predavanja: bibličar dr. fra Darko Tepert, viši asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, 11. svibnja održao je predavanje„ Milosrđe –aktualnost biblijskoga navještaja“, a profesorica Ana Perišić, voditeljica splitskog Centra za hagioterapiju 5. svibnja održala je predavanje „Vrijednost i dostojanstvo roditeljskog i nastavničkog poziva“.

 

Nikša Sentić