Dubrovačka Biskupija

Održana radionica „Vrtić kao mjesto odgoja za vrednote“

„Vrtić kao mjesto odgoja za vrednote“ naziv je kulturno – odgojne radionice koja je održana u okviru programa sedmih Dana kršćanske kulture uDubrovniku u utorak, 28. ožujka u dvorani Ivana Pavla II.

Moderator profesor Krešimir Marković na početku je pozdravio okupljene odgajateljice, roditelje i djecu te najavio prvi dio programa u kojem su djeca iz dječjih vrtića „Palčica“ i „Radost“ priredila glazbeno –scenski nastup. Po završetku nastupa djeca su otišla u kino dvoranu „Visia“ gdje im je bila organizirana projekcija animiranog filma „Ivan Pavao II.“.

U nastavku uslijedilo je predavanje odgojiteljica Vesne Ribić, mentorice DV „Palčica“ i Dijane Tot, mentorice DV „Radost“. Kratkim presjekom temeljnih životnih vrednota i ljestvicom vrednota na koje utječu odgoj, vjera, okolina, iskustvo i povijest predočile su nekoliko odgovora na pitanje kako odgajati. Između ostalog istaknule su kako je za odgoj bitno činiti i govoriti te da je biti odgojitelj poziv, a ne zanimanje. Predočile su i metode usvajanja osnovnih vrijednosti   ljubavi, istine, mira, ispravnog djelovanja i nenasilja prema psihologinji Nadi Žanko. Tako npr. metoda grupnog pjevanja potiče ljubav, odnosno promiče zajedništvo, mir, povjerenje i pozitivno raspoloženje, dok metoda pričanja priča potiče nenasilje jer djeca kroz priču otkrivaju pozitivne uzore, grade moral te ih često pouka potiče na mijenjanje.

Odgajateljice Ribić i Tot prikazale su i konkretne projekte u svojim vrtićima. U projekt „Budi moj anđeo prijatelj“ poticali su važnost međusobnog odnosa i suživota s drugima, dok su u projektu „Obiteljsko stablo“ poticali ljubav, poštovanje i pripadnost obitelji te razvijale stav o važnosti obitelji u današnjem vremenu.

Na kraju se nazočnima obratila profesorica Boja Mustać, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik.

Radionici su nazočili i biskup msgr. Mate Uzinić i generalni vikar Dubrovačke biskupije msgr. Petar Palić.