Dubrovačka Biskupija

Izvedena drama "Poljička malatija"

Kazališna udruga Sv. Kliment iz Gornjeg Sitnog i pučki pjevači iz Dubrave, u sklopu programa 7. Dana kršćanske kulture u Dubrovniku, izveli su glazbeno- scensku dramu „Poljička malatija“, u petak 30. ožujka 2012. u kino dvorani Visia.

„Poljička malatija“ je impresivan kazališni komad nastao prema istinitom događaju. Sastoji se od četiri čina u kojima se opisuju život i prilike u jednoj poljičkoj obitelji kroz čitavo 20. stoljeće. U prvom i drugom činu prikazuje se problematika iseljeništva koja je bila prisutna u prvoj polovici 20. st. Treći čin prikazuje patnje koje je prouzročio II. Svjetski rat dok se u četvrtom činu prikazuju prilike Domovinskog rata.

Kroz vrlo izražajnu ulogu stare majke najviše progovara o najdubljim vrijednostima utkanim u obitelji poljičkog kraja. Ljubav prema Bogu kroz duboko svjedočenje svoje vjere, domoljublje i posvješćivanje važnosti zajedništva i poštivanja obiteljske baštine, poruka je koja se jasno iščitava iz ovog kazališnog komada.

Po završetku uprizorenja „Poljičke malatije“ obratila se i autorica ovog djela i glavna glumica Mladenka Gruica, istaknuvši zahvalnost što su pozvani da sudjeluju programu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku. „Došli smo prepuna srca, a usta govore ono čega je srce puno. Ovo djelo posvećeno je don Mati, danas biskupu Uziniću, sinu poljičkog kraja. Kako je on Poljičanin, uzet je od nas i darovan vama, tako i mi postajemo vaši.“- rekla je na kraju ­­­­­­­­­­­­­­­­ Mladenka Gruica.

Publika je velikim pljeskom nagradila glumce pokazujući kako su uspjeli prenijeti emocije i poruku.

 

O Umjetničkoj udruzi Sv. Kliment

Kulturno umjetnička udruga Sv. Kliment utemeljena 2010 godine. Okuplja djecu, mlade i one koji su voljni svojim radom, znanjem i htijenjem obnavljati, njegovati i promicati tradiciju predaka i prenositi je na sljedeće generacije. Cilj Udruge je poticanje stvaralaštva na kulturnom planu, njegujući i prikupljajući narodno stvaralaštvo, promicanje i unaprjeđenje kulturne baštine drevne Poljičke kneževine, a od posebnog značaja promicanje ispravnih vrednota života kod mladeži. Stvaranje uvjeta za skladan duhovni, psihofizički razvoj mlade osobe kao člana ljudske obitelji u duhu općeljudskog morala kako ga tumači Katolička crkva. Ističući se u svom radu od zaborava čuvaju narodno blago i promiču svoju zajednicu kao zajednicu kulture i zdravog življenja.
Dramska sekcija Kulturno umjetničke udruge Sv. Kliment broji 75 glumaca amatera koji su kroz samo godinu dana rada stvorili dva djela: autorsku dramu – „Poljička malatija“, a s posebnom predanošću kroz korizmeno vrijeme prikazuju „Muku Gospodina Isusa Krista“. Obnovili su tradiciju čuvara Isusova groba te su i sudionici festivala. Udruga je članica Hrvatskog sabora kulture i Zajednice amaterskih kazališta Splitsko-dalmatinske županije. Nastupivši prvi put s dramom „Poljička malatija“, 2011. dobili su nagradu za najbolji dramski autorski tekst. Pri udruzi djeluju i Pučki pivači Sv. Kliment.