Dubrovačka Biskupija

Otvoren nacionalni susret misionara i misionarki: Vi ste ponos i poticaj svima nama!

 

Radni dio 28. susreta hrvatskih misionara i misionarki na kojem se okupilo pedesetak sudionika, započeo je pozdravnim govorima u utorak 5. srpnja u dvorani Učeničkog doma "Paola di Rosa“ u Dubrovniku. Okupljenim misionarkama i misionarima obratili su se dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, hvarsko-bračko-viški biskup i predsjednik Vijeća HBK za misije mons. Slobodan Štambuk, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini vlč. Ivan Štironja.

 

Pozdravljajući okupljene biskup Uzinić im je poželio dobrodošlicu u Dubrovnik te izrazio nadu da će u Dubrovniku pronaći nadahnuće za svoj misionarski rad, o čemu je večer prije govorio vlč. Štefan, te da će upoznajući povijest Grada i njegove diplomatske vještine, pronaći pravi način da pristupe onima kojima ih Gospodin šalje i prenesu im Kristovu poruku koja ih osobno zahvaća i koju žele i moraju priopćiti drugima jer znaju da je to za njihovo dobro. Njihov dolazak u Dubrovnik će također učvrstiti vjeru onih s kojima se budu susretali.

 

Biskup je također naglasio da misionari, poput slavenskih apostola Ćirila i Metoda čiji blagdan u Crkvi se danas slavi i koji su ne samo upoznali slavenske narode s Kristom nego i postali graditelji njihove kulture, i sami donose Krista i postaju graditelji kulture narodima u kojima djeluju.

 

Izrazio je i zadovoljstvo sutrašnjim hodočašćem misionarki i misionara bl. Mariji Propetog Petković, čiji blagdan se u subotu slavi, jer je i ona sama bila misionarka u Latinskoj Americi i svjedočila Kristovu ljubav koja ju je dotaknula onima na rubovima Crkve i društva.

 

Predsjednik Vijeća HBK za misije biskup Štambuk je izrazio radost zbog nazočnosti 19 misionarki i misionara, "cvjetova koji su iznikli na hrvatskom tlu i odlično presađeni u razne krajeve svijeta gdje odlično cvjetaju i donose plodove". Zahvalio je dubrovačkom biskupu i biskupijskom delegatu za misije don Franu Markiću Aleluji i Službenicama milosrđa, te pozdravio nacionalne ravnatelje PMD-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, za koje je kazao kako odlično surađuju, te ostale sudionike. „Dragi misionari, čini se uvijek ono što se može, dragi Bog je jedini koji čini čudesa. Mi ljudi na ovoj zemlji činimo obične stvari nadam se s neobičnom ljubavlju. Ta ljubav neka bude sa svima vama na ovom susretu“, istaknuo je hvarski biskup.

 

Nacionalni ravnatelj PMD-a u Hrvatskoj vlč. Štefan kazao je kako su misionari rođeni u obiteljima Crkve u Hrvata i otišli su „tamo gdje palme cvatu“ i tamo gdje žive pronose glas o našem narodu i našoj domovinskoj crkvi. Oni su ambasadori Isusove ljubavi koju svjedoče u zemljama gdje djeluju i žive, a svjedoče i o hrvatskom narodu koji je spreman živjeti za velike ideale, koji je spreman pomoći onima kojima je možda teže nego nama u Hrvatskoj. „Stvarno ste veliki ponos svima nama i veliki poticaj da znamo biti pozitivni i zahvalni Bogu za sve što jesmo i što imamo. Gledajući vas znamo da smo na dobrome putu, a možemo i više nego što jesmo. Ovdje ste rođeni i vaša Crkva vas neće i ne može zaboraviti. “

 

Nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH vlč. Štironja je kazao kako je ovaj susret znak misijskog djelovanja Crkve u Hrvata, a svaki od misionara je jedna posebna priča o milosrdnom Ocu u Godini milosrđa. „Preko vas osjećamo dužnost Crkve da svjedoči Kristovu riječ ad gentes, do na kraj zemlje. Vi ste znak da Crkva u Hrvata to želi činiti i čini, na čemu vam zahvaljujem“, kazao je vlč. Štironja. Podsjetio je i na generalnu skupštinu PMD-a u Rimu pod geslom „Probuditi misijsku svijest danas“ koja je završila susretom s papom Franjom koji ih je pozvao na rast „u zanosu misijskog poslanja“, te da misijska djela ne smiju biti poput nevladinih udruga nego svoje djelovanje trebaju temeljiti na duhovnom primjeru svetaca i mučenika jer njihova zajednica bez misijskog zanosa, bez mistike ne koristi.  

 

U radnom dijelu prezentaciju na temu „Globalni razvoj i uloga Hrvatske u razvojnoj suradnji“ održala je Natali Lulić-Grozdanoski iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a prisutni misionari svjedočili su svoja misionarska iskustva.

 

U popodnevnim satima misionari će se uputiti u župe gdje će se sudjelovati na večernjim misama, te tom prigodom vjernicima svjedočiti svoje poslanje. Posjetit će župe: Čilipi, Cavtat, Stara Mokošica, Lapad, Boninovo, Crkva Male braće, Nova Mokošica, Svetište Gospe od milosrđa (Kapucini). Misionari će se susresti i s mladima u Biskupskom sjemeništu.

 

U srijedu 6. srpnja sudionici Susreta misionara uputit će se na hodočašće u svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković u Blatu na Korčuli.

 

Na 28. susretu hrvatskih misionara i misionarki sudjeluje pedesetak sudionika, a na susret su, u sklopu svog godišnjeg odmora u domovini, došli hrvatski misionari i misionarke iz Tanzanije, Zambije, DR Konga, Perua, Haitija, Solomonskih otoka, Ekvadora, Islanda, Kosova, Albanije, Mozambika i Ugande. Uz misionare na susretu su i nad/biskupijski ravnatelji PMD-a iz Hrvatske i BiH. 

 

Angelina Tadić