Dubrovačka Biskupija

Misa večere Gospodnje u katedrali Uznesenja Marijina

Misu večere Gospodnje s obredom pranja nogu 'apostolima' u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike na Veliki četvrtak, 5. travnja predvodio je  biskup Mate Uzinić. Pozivajući vjernike na ispit savjesti biskup Uzinić je kao kriterij duhovne čistoće istaknuo ljubav tj. koliko je tko ljubavi kojom je sam ljubljen od Boga širio oko sebe. U homiliji je nastavio govoriti o euharistiji ustanovljenoj na današnji blagdan, a razlog njezinog nastanka je ljubav. „Božja ljubav se, kako nam je kazalo prvo čitanje, objavila najprije jednom narodu za koji je Bog spreman učiniti sve, a zatim se u Isusu Kristu koji je, kako čusmo u evanđelju, ,ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio' proširila na sve ljude i išla tako neshvatljivo daleko da se nije očitovala samo utjelovljenjem nego i poniženjem, u potpunoj žrtvi samoga sebe druge božanske osobe Isusa Krista, a sve to, kako ispovijedamo u Vjerovanju, ,radi nas ljudi i radi našega spasenja,'“ rekao je dubrovački biskup. Život i smrt druge božanske osobe koja se utjelovila u Isusu Kristu, mogu se razumjeti samo u kontekstu ovog govora o ljubavi, kazao je biskup dodajući kako je to veliko otajstvo koje pravilno mogu shvatiti samo oni koji se – potaknuti tom Božjom ljubavlju jer Bog je prije ljubio nas – sami nauče davati u ljubavi. Isus učenicima ne govori samo riječima nego i konkretnim djelima, pranjem nogu i služenjem drugima. „U odgovoru na ovo Gospodinovo poslanje nalazi se privlačnost, odnosno neprivlačnost, i naših euharistija kao i općenito našeg biti kršćani. Žalimo se da su nam crkve sve praznije, čini nam se kao da kršćanska poruka ljubavi kojom nas je Bog ljubio više nije konkurentna drugim suvremenim ponudama, ali koliko smo mi koji sudjelujemo u misnim slavljima, koji se zovemo i jesmo kršćani, odgovorni za to stanje jer slaveći euharistiju nismo zaživjeli otajstvo ljubavi koje euharistija unosi u našu svakodnevicu i naše živote. Kako možemo očekivati da ćemo drugima euharistiju učiniti privlačnom, ako u svakodnevnom životu ne živimo plodove euharistijske žrtve, a ti plodovi su ljubav u svojim različitim oblicima. Kako možemo očekivati da će nam itko povjerovati da je Bog ljubav, ako sami nismo sposobni onim što živimo svjedočiti to što vjerujemo? I nismo na to pozvani samo u Godini Caritasa nego trajno. Godina Caritasa je samo vrijeme u kojemu o tome, jer uočavamo nedostatke i probleme, želimo malo više razmišljati i na te se međusobno malo više poticati,“ poručio je biskup Uzinić. Na kraju propovijedi biskup je svima poželio da im, nakon večerašnjeg euharistijskog svečarskog slavlja, svaka misa postane posebna te da u ljubavi postanu, poput Krista, „ jestivi drugima oko sebe“.

Ovogodišnje 'apostole' predstavio je katedralni župnik dr. don Stanko Lasić rekavši kako su izborom većeg broja dubrovačkih sportaša željeli i kao Crkva odati priznanje svemu dobrome što oni čine u lokalnoj zajednici, ali i u svijetu. Izabrani sportaši su: plivač paraolimpijac Mihovil Španja, braća Andro i Nikša Bušlje, vaterpolist i rukometaš, vaterpolist Paolo Obradović, judaš Leo Bulić i Alen Bošković, tajnik Dubrovačkog saveza sportaša, zatim Tomislav Franušić, ravnatelj dubrovačke privatne gimnazije, obrtnik Stjepo Aksić, ovogodišnji festanjul, pomorac Vlaho Kulušić, prošlogodišnji festanjul, Ivan Dugandžić i Mišo Lazarević, članovi Bratstva Presvetog Sakramenta pri katedrali i Ivan Crnjac, predstavnik katedralne župe. Kao spomen na ovaj događaj dvanaestorici apostola kojima je oprao noge biskup je darovao knjigu o Ivanu Pavlu II., a katedralni župnik knjigu iz povijesti dubrovačke Crkve i CD „Za križen u svitlost“.

Nakon mise euharistija je u procesiji nošena do pomoćnog oltara gdje je prigodno razmatranje u klanjanju pred Presvetim održao duhovnik dubrovačke klasične gimnazije don Marin Lučić.

Angelina Tadić