A+ A A-
19 Lis

Otvorena izložba „Obnovljena crkva sv. Vlaha okom kamere članova Fotokluba Marin Getaldić“

 

„Obnovljena crkva sv. Vlaha okom kamere članova Fotokluba Marin Getaldić“, naziv je izložbe koja je u srijedu, 19. listopada otvorena u predvorju dvorane sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku i na kojoj su izložene 34 fotografije Parčeve crkve.

 

Predsjednik Fotokluba „Marin Getaldić“ Miho Kulušić rekao je kako je riječ o izložbi koja prikazuje samo dio fotografija crkve sv. Vlaha koje su napravljene nakon dogovora Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i Fotokluba "Marin Getaldić" s ciljem fotografiranja crkava Grada za izložbu fotografija za Dane kršćanske kulture u 2017. godini.

 

Rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić je istaknuo da je ovo za njega vrlo dirljiva izložba otvorena već pri kraju Godine sv. Vlaha u kojoj se obilježava nekoliko obljetnica: 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha, 1045. obljetnica štovanja sv. Vlaha i njegova prvog 'pojavka' u gradu, 990. obljetnice dolaska u grad relikvija sv. Vlaha i 300. obljetnica dovršetka sadašnje barokne crkve sv. Vlaha. Sve te obljetnice svjedoče kako je Parac utkan u sve dimenzije ovoga grada i kako je našao mjesto u svakoj vrsti umjetnosti i književnosti, a sada i u umjetničkoj fotografiji.

 

Otvorenju izložbe nazočili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, pročelnik Biskupijskoj vijeća za kulturu i znanost Joško Mikuš kao i članovi Bratstva festanjula sv. Vlaha.

 

Svojim fotografijama na izložbi se predstavilo 11 autora : Antun Česko, Goran Bisić, Gordana Bajurin, Igor Brautović, Jelena Vlahović, Kristina Koboević, Margarita Biskup, Marko Asić, Miho Kulušić, Mirjana Bočina i Nikša Raguž Lučić.

 

Izložba je dio popratnog programa znanstvenog skupa „Jubileji sv. Vlaha - poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ , a organizatori izložbe su Crkva sv. Vlaha i Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s Fotoklubom "Marin Getaldić" i Konzervatorskim odjelom Dubrovnik. Bit će otvorena do 30. listopada.

 

Angelina Tadić