Dubrovačka Biskupija

Hodočašće u Svetu Zemlju: Obnova bračnih zavjeta u Kani Galilejskoj

 

Drugog dana boravka u Galileji u četvrtak, 10. studenog dubrovački hodočasnici su obilazili druga hodočasnička mjesta koja se vežu uz Isusov život ovom kraju. Posjetili su Brdo Blaženstava, mjesto na kojem je Isus održao svoj govor o drugačijim vrijednostima života za kršćane, Tabghu s crkvom Isusovog čudesnog umnoženja kruha i riba, Kafarnaum, mjesto prve Isusove propovijedi, Galilejsko jezero, na kojem je Isus s apostolima često boravio i Kanu Galilejsku, mjesto Isusovog prvog čuda pretvaranja vode u vino na svadbi.

 

Dnevno misno slavlje u crkvi u Kafarnaumu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji 16 svećenika, a propovijedao je generalni vikar mons. dr. Petar Palić koji je skrenuo pozornost na vjeru satnika iz pročitanog evanđelja i njegovu spremnost prihvatiti Isusa i na daljinu jer nije dostojan toga da Isus dođe pod njegov krov. Potaknuo je hodočasnike da se kao vjernici trude živjeti svoj vjernički život i budu spremni uvijek pozvati Isusa u svoj stran, život, srce.

 

U Tabghi su hodočasnici, uz crkvu Isusovog čudesnog umnoženja pet kruhova i dvije riba da bi nahranio mnoštvo, obišli i crkvu sv. Petra (crkvu Petrova prvenstva) koja podsjeća na događaj susreta Isusa s Petrom odnosno doručka s apostolima nakon uskrsnuća. U Kafarnaumu su hodočasnici razgledali ostatke starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Poslijepodne su pošli do Galilejskoj jezera, a potom u Kanu Galilejsku. U crkvi prvog Isusovog čuda bračni parovi su obnovili svoje bračne zavjete, a obred je predvodio biskup Uzinić.

 

Hodočasnici iz Dubrovačke biskupije, koji se u Godini sv. Vlaha i Godini milosrđa nalaze u Svetoj Zemlji, danas će još boraviti na njezinom sjeveru, a večeras bi trebali stići u Jeruzalem.

 

A.T.

Fotografije: hodočasnici