Dubrovačka Biskupija

Hodočasnici na putevima Isusova djetinjstva

 

Pretposljednju nedjelju u crkvenoj godini 13. studenog sudionici Hodočašća Dubrovačke biskupije u Svetu Zemlju u Godini milosrđa i Godini sv. Vlaha proveli su u Judeji obilazeći mjesta vezana uz Kristovo rođenje.

 

Posjetili su Ein Karim, mjesto gdje su živjeli Zaharija i Elizabeta, roditelji Ivana Krstitelja, Isusovog rođaka i preteče. Tu su se u crkvama Marijina i Elizabetina susreta i crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja podsjetili na te događaje zabilježene u Evanđelju. Mogli su vidjeti i Marijin 'Veliča' i Zaharijin 'Blagoslovljen' koji su uklesani su na raznim jezicima, pa tako i na hrvatskom, uz ove crkve.

 

Na putu prema Betlehemu posjetili su Pastirska polja, a u starom dijelu grada pošli su do trga Jaslica (Manger). Poseban doživljaj svakako je bilo dolazak u Baziliku Rođenja Isusova i ulazak u samu špilju Isusova rođenja koja se nalazi u kripti bazilike, gdje je zvijezdom simbolično označeno to rođenje. Hodočasnici su na tom mjestu pokušali kleknuti, kratko se pomoliti i poljubiti zvijezdu.

 

U nedjeljno poslijepodne razgledavali su špilju sv. Josipa i sv. Jeronima, Špilju mlijeka, a u bazilici sv. Katarine su slavili nedjeljnu euharistiju.

 

Sutra će hodočasnici, uz ostalo, moliti Križni put ulicama Jeruzalema te tako stići do kapele Svetoga Groba, a prekosutra se vraćaju u Dubrovnik.

 

A.T.

Fotografije: hodočasnici