Dubrovačka Biskupija

Hodočasnici na križnom putu jeruzalemskim ulicama kojima je Isus nosio svoj križ

 

U ponedjeljak, 14. studenoga, na spomendan sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca koji je u svoje vrijeme išao u Jeruzalem navijestiti muslimanima Kristovo evanđelje i zbog toga bio ubijen, dubrovački hodočasnici su boravili upravo u Jeruzalemu. Bio je to za njih posljednji hodočasnički dan u kojem su obilazili mjesta u Svetoj Zemlji vezana uz Isusov život i njegov boravak u ljudskom tijelu na planeti Zemlji u 1. stoljeću poslije Krista.

 

Najdojmljivija je svakako bila molitva križnog puta koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić tijekom koje su hodočasnici u duhu slijedili Isusa ulicom za koju se smatra da je i on njome prošao (Via dolorosa) na svom križnom putu. Ušli su u Kapelu bičevanja i osude, baziliku Ecce homo te moleći postaje križnog puta došli do crkve Kristova groba gdje su slavili misu.

 

Posjetili su i crkvu sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjak Bethezda, a poslije ručka išli su do Mrtvog mora i imali se prigode okupati u najslanijem moru na svijetu i najnižoj točki na Zemlji, te se upoznati s korisnim djelovanjem blata s ovoga mora.

 

Tijekom dana dubrovački biskup mons. Mate Uzinić susreo se s mons. Pierbattistom Pizzaballom, apostolskim administratorom Jeruzalema. Vodič hodočasnicima kroz Svetu Zemlju bio je dr. don Ivan Šporčić.

 

Hodočasnici se iz Svete Zemlje u Dubrovnik vraćaju u utorak, 15. studenog.

 

A.T.

Fotografije: hodočasnici