Dubrovačka Biskupija

Biskup Uzinić gostovao kao predavač na Sveučilištu u Dubrovniku

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić održao je u četvrtak, 1. prosinca gostujuće predavanje studentima Sveučilišta u Dubrovniku. Tema predavanja bila je "Hodočašće Dubrovačke biskupije u Svetu zemlju u Godini sv. Vlaha i Godini milosrđa", a izvedeno je u okviru kolegija Hodočašća na Mediteranu na studiju Povijest Jadrana i Mediterana koji izvode prof. dr. sc. Slavica Stojan i dr. sc. Marinko Marić.

 

Povod biskupovu predavanju bilo je nedavno hodočašće Dubrovačke biskupije u Svetu zemlju na koje je putovalo 260 dubrovačkih hodočasnika, a svrha predavanja bila je približiti studentima današnji vid hodočašća u Svetu zemlju. To je bila prilika da se studenti, uz dosadašnja saznanja o povijesti hodočašća u Svetu zemlju, upoznaju i sa suvremenim hodočašćem u to najstarije i najpoznatije hodočasničko središte.

 

Biskup je uvodno obrazložio razloge hodočašća, naglasivši kako su htjeli „hodati tragovima Isusa iz Nazareta, ali i iskazati milosrđe prema kršćanima koji tamo žive, a kojih je sve manje, te kad susretnemo milosrđe da se vratimo puni njega u našu stvarnost“. Kroz multimedijalnu prezentaciju biskup je proveo studente i prisutne nastavnike kroz mjesta koja su tom prilikom posjetili te se u kraćim crtama osvrnuo na povijest Svete zemlje i svetih mjesta koja su bila odredište dubrovačkih hodočasnika. Biskup je istaknuo dva mjesta koja su ga se posebno dojmila – Baziliku Navještenja i mjesto Isusova uskrsnuća odnosno Isusov grob u kojemu je sa svećenicima i redovnicama slavio misu.

 

Ovo, inače, prvo predavanje dubrovačkog biskupa na Sveučilištu u Dubrovniku pobudilo je veliki interes i nazočnost dubrovačkih studenata i njihovih profesora. Biskup se ovom prilikom susreo i s voditeljicom studija Povijest Jadrana i Mediterana doc. dr. sc. Marijom Benić Penava te ostalim profesorima tog studija koji su ga upoznali sa studijem. Biskup je dao intervju studentskom UNIDU radiju, a nakon predavanja je razgledao i prostor sveučilišnog kampusa.

 

M.M.