Dubrovačka Biskupija

Božićno primanje kod biskupa: Neka nam ovaj Božić ne ostane na površnom slavlju

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u srijedu, 21. prosinca priredio je božićno primanje za predstavnike društveno-političkog, akademskog, kulturnog, vjerskog i javnog života na području biskupije.


Pozdravljajući okupljene biskup Uzinić se osvrnuo na proteklu godinu u kojoj je brojnim događanjima obilježena 1700. obljetnica mučeničke smrti sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, i u kojoj je obilježena 600. obljetnica dubrovačkog zakona, kako je na simpoziju utvrđeno, o djelomičnom ograničavanju trgovine robljem. Sva ta događanja lijepo su bila uklopljena u godinu milosrđa koja se slavila u cijeloj Crkvi, kazao je biskup te istaknuo posebice veličanstvenu proslavu na svetkovinu sv. Vlaha.


Od svih događanja u protekloj godini dubrovački biskup je za božićni domjenak izdvojio Biskupijsko hodočašće u Svetu Zemlju u mjesecu studenom na kojem je sudjelovalo oko 260 vjernika, što je bilo jedno od najvećih takvih hodočašća s ovih prostora. Spominjući Betlehem, mjesto Isusovog rođenja koje su hodočasnici posjetili, istaknuo je dvije poruke koje sugerira sami ulazak u Baziliku Rođenja. Prvu poruku o potrebi poniznosti pred Božićnim otajstvom povezao je s ulaskom na glavna vrata betlehemske bazilike, gdje se mora pognuti da bi se ušlo. „To je mjesto na kojem se Bog u betlehemskom djetetu pognuo nad nama ljudima, čovječanstvom, pojedincima da bi nam pokazao koliko nas voli. To naše prigibanje je jedini način na koji možemo prepoznati otajstvo Božjeg utjelovljenja, kako bismo toj Božjoj prisutnosti među nama poslužili“, kazao je biskup te dodao da se to događalo svaki put kad se netko prignuo nad potrebitima i pomogao im.


Drugu poruku uputio je o potrebi poniranja u dubinu božićnog otajstva povezujući to sa silaskom u pećinu, 'u utrobu zemlje', na mjestu Isusovog rođenja u Bazilici Rođenja. Spomenuo je stvarnost zornica u došašću ali i stvarnost površnosti, zabave, dobrih jela, darova, tradicija, bez pravog susreta s Bogom koji je postao čovjekom. „Želio bih da nam ovaj Božić ne ostane na površnosti“, kazao je biskup dodajući kako te tradicije nisu po sebi loše, ali se ne smije ostati samo na toj razini, „Trebamo zaviriti u dubinu tog otajstva, doista susresti Boga koji je postao jedan od nas i dopustiti mu da se utjelovi u našoj nutrini, da nas zahvati i preobrazi, da nas učini svojom prisutnošću jedni drugima bez obzira na sve naše razlike“.


Nakon božićne i novogodišnje čestitke dubrovački biskup je predstavio festanjule 1045. Feste sv. Vlaha obrtnika Vlaha Violića i pomorca Luka Šoletića, koji su izabrani prema pravilima Bratovštine sv. Vlaha, čiji članovi su nazočili domjenku s njihovim duhovnikom rektorom crkve sv. Vlaha mons. Tomom Lučićem.


U glazbenom programu sudjelovali su učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića koji su osvojili prvu nagradu na nedavno održanom 54. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u kategoriji komornih sastava u Zagrebu: Antun Milinković, klavir, Jakov Varezić, saksofon i Jakov Sekula, violina.


Na božićnom čestitanju, uz ostale, su bili predstavnici gradske vlasti s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, županijske vlasti na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum sa suradnicima, predstavnici policije, Gorske službe spašavanja i drugih institucija, zatim predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve na čelu sa Stevanom Kovačevićem, Islamske zajednice u Dubrovniku sa Salkanom ef. Herićem, dijecezanski svećenici, redovnici, redovnice, pročelnici i članovi biskupijskih vijeća i ureda i drugih crkvenih ustanova.

 

Angelina Tadić

Fotografije: Nikša Sentić