Dubrovačka Biskupija

Božić u župi Svih Svetih u Blatu

 

Misu polnoćku na Božić, 25. prosinca, u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu predvodio je don Željko Kovačević, dekan Korčulanskog dekanata i župnik župe Svih Svetih Blato, a koncelebrirao je don Božo Baničević, župnik u miru.

 

U  uvodnom pozdravu dekan Kovačević čestitao je vjernicima blagdan Kristova rođenja, ali i poželio sreću župniku Baničeviću koji se preselio u Dubrovnik. U propovijedi se dekan Kovačević osvrnuo na događaj koji se obilježava, rođenje Krista, te je ujedno i podsjetio okupljene na razlog zbog kojega je Gospodin odlučio postati čovjekom i biti jednak s nama u svemu, osim u grijehu. Na kraju je propovjednik pozvao sve da dopuste novorođenome Isusu da uđe u njihova srca kako bi ih mogao voditi kroz život.

 

Na kraju polnoćke ministrant Ivan Dominik Sardelić i Petra Sardelić odjeveni kao Josip i Marija pročitali su božićnu čestitku okupljenom puku, nakon čega su lutku koja simbolizira malog Isusa položili u jaslice ispred oltara sv. Vincence.

 

Misno slavlje pjesmom je uveličao župni zbor predvođen s. Julijanom Beretić.

 

 

Jutarnje misno slavlje u 10.30 sati također je predvodio dekan Kovačević, a misi je prethodio svečani ulazak bratima bratovštine Svih Svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova. Tradicionalno župnik Kovačević u propovijedi je pročitao božićnu čestitku dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Nakon blagoslova krenula je procesija predvođena bratimima bratovština prema svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković, gdje je uslijedila prigodna molitva.

 

Večernju misu u 18 sati na Božić predvodio je don Stjepan Kordić, umirovljeni svećenik, a na misi je pjevao župni zbor mladih Stope, pod vodstvom s. Julijane Beretić. Na kraju mise dekan Kovačević još jednom se obratio vjernicima čestitavši Božić, ali i zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji kako bi proslava Božića protekla na najbolji mogući način.

 

 

Župa Svih Svetih Blato