Dubrovačka Biskupija

Misa zahvalnica za 2016. u katedrali: Hvala za sve milosti primljene u Godini sv. Vlaha i Godini milosrđa

 

Misu zahvalnicu za proteklu 2016. godinu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavio je u subotu, 31. prosinca u dubrovačkoj katedrali.

 

Evanđeoski ulomak koji je čitan na misi je isti kao onaj koji je čitan na Božić, a riječ je o prologu Ivanova evanđelja. Taj prolog napisan je nakon što je napisano cijelo evanđelje, a redaktori su ga stavili na početak, što je biskup Uzinić povezao sa zahvalom posljednjeg dana stare godine koja na jedan način može biti i nadahnuće za novu godinu.

 

Osvrnuvši se na proteklu godinu koju su obilježila slavlja 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha i Izvanredni jubilej milosrđa biskup Uzinić je istaknuo samo neke glavne događaje organizirane tim povodom. Od svečanog otvorenja obiju godina krajem 2015., preko zatvaranja Godine posvećenog života, franjevačkih pučkih misija, svečane proslave Feste sv. Vlaha koju je predvodio papin izaslanik i na kojoj je sudjelovao veliki broj biskupa, svećenika, vjernika i predstavnika društveno-političkog života, biskupijskog hodočašća vjernika od crkve sv. Vlaha na Gorici do dubrovačke katedrale, znanstvenog simpozija povodom 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i 600. obljetnice dubrovačkog zakona o ograničavanju trgovine robljem na području Dubrovačke Republike, biskupijskog hodočašća u Svetu Zemlju do zatvaranja Godine milosrđa i Godine sv. Vlaha u dubrovačkoj katedrali. Proteklu godinu obilježio je i završetak radova na zbornoj crkvi sv. Vlaha i blagoslov crkve te završetak radova na obnovi svetišta dubrovačke katedrale u koju je kao trajan spomen na Godinu milosrđa postavljena nova ispovjedaonica i rampa za osobe s invaliditetom. „Uz sve ovo osobito važnim u godini koja je za nama smatram otvorena Vrata milosrđa, vjerojatno po prvi put u povijesti katedrale, kroz koja smo svaki dan mogli prolaziti i ponovo crpiti na onom daru koji nam je u Godini milosrđa dao Sveti Otac, daru potpunog oprosta za nas i naše pokojne“, rekao je dubrovački biskup.

 

Uz podsjećanje i zahvalnost za ova događanja na biskupijskoj razini kroz koja su vjernici biskupije mogli dobiti razne milosti biskup Uzinić je potaknuo okupljene vjernike i da na kraju godine zahvale Bogu za milosti koje su na razne druge načine dobili u svom osobnom i obiteljskom životu, na radnom mjestu i za sve one stvari koje su ovu godinu učinili posebnom. Tome je pribrojio i poticaje koji su kroz godinu dolazile od Svetog Oca, posebice pastoralnu pobudnicu „Amoris laetitia“ koja je nastala nakon sinode o obitelji i koja je otvorenim očima pogledala stvarnost onakvu kakva ona jest. „Poseban razlog za zahvalnost kojeg treba uključiti u ovo slavlje je i to što smo među onima koji su primili Gospodina u godini koja je za nama, što su se učinili njegovim na različite načine, što su njega učinili svojim i za što im je on davao milost na milost. To nas potiče na odgovornost da to što smo primili dijelimo s drugima, što smo, nadam se i činili i što možemo nastaviti činiti u novoj godini“, zaključio je biskup.

 

Na misi je također Bogu preporučio duše svih onih koji su preminuli u godini na izmaku te na zahvalnost za njihovo življenje među nama.

 

Pjevanje u katedrali su predvodili katedralni zborovi koji su na kraju predvodili i pjevanje zahvalne pjesme.

 

Angelina Tadić