Dubrovačka Biskupija

Novi broj župnog lista Rožat

 

Župni ured župe Velike Gospe Rožat izdao je novi broj lista „Rožat“, broj 9 (19). Ovaj broj lista pod nazivom „Ožiljci – 25 godina poslije“ posvećen je razmišljanjima o posljednjih 25. godina od agresije na Hrvatsku i Dubrovnik, o čemu više župnik fra dr. Jozo Sopta i župni vikar fra Drago Ljevar govore u uvodu. „Čini nam se da je odgovor naučen od Krista jedini spasonosan. Ne možemo živjeti s mržnjom ili s osvetom. Put je u praštanju, u traženju pravih sugovornika n svim stranama. Dobri ljudi bi morali dobiti pravo glasa…“

 

U prošlost se možete vratiti kroz kroniku Franjevačkog samostana Pohođenja Marijina u Rožatu od 1894. godine, a koja u ovom nastavku donosi događanja nestabilnosti političkog i ratnog vremena od 1941. do 1942. godine.

 

Možete pročitati i zanimljivi tekst dr. sc. Slavice Stojan pod naslovom „Plemenitaši iz Čajkovića ribarskog podrijetla“ a koji govori o obitelji Bosdari, čiji ljetni dvor i dan danas stoji u Čajkovićima.

 

S obzirom na nedavno otvaranje Svetog groba u Jeruzalemu, župnik Sopta se u tekstu „Franjevac fra Bonifacije Drakolica – obnovitelj Svetoga groba“ osvrnuo na ovog znamenitog franjevca koji je dobio dozvolu od sultana Sulejmana, pape Pavla IV. i kralja Karla V. da nakon 1009. godina otvori i obnovi Sveti grob. U tekstu se može pronaći i prijepis opisa fra Bonifacija Drakolice o dojmu tog velikog čina.

 

Dojmove s biskupijskog hodočašća u Svetu Zemlju u svom putopisu donosi Viktor Soče, a koji je napisao „Sada nam je lakše razumjeti i prihvatiti da su sva mjesta povezana s Isusovim zemaljskim životom važna za sve kršćane i svima pomažu u učvršćivanju vjere i razumijevanju ekumenizma koji se zalaže za zbližavanje svih kršćanskih crkava“.

 

U kronici župe i samostana od srpnja do prosinca 2016. možete se prisjetiti svih najvažnijih događanja.

 

Možete pronaći i osvrt na 200. godišnjicu smrti fra Joakima Stulija (preminuo 12. travnja 1817. godine), jednog od najznamenitijih jezikoslovaca, a koji je svoj rad na jezikoslovlju nastavio na Ombli dok je bio gvardijan franjevačkog samostana od 1765. do 1768. godine.

 

Uz članke iz riječke prošlosti stalnih suradnika, čitatelji će u listu moći pronaći i likovne radove prvopričesnika.

 

Svoj primjerak župnog lista možete pronaći u župnom uredu župe Rožat, ili dio lista na internetskoj stranici župe.