Dubrovačka Biskupija

Počele kateheze o 10 zapovijedi u crkvi sv. Vlaha

 

Kateheze o 10 Božjih zapovijedi započele su u srijedu, 8. veljače u crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku, a organizira ih nova redovnička zajednica na području biskupije Karmel Božjeg Milosrđa – pustinjačko-misionarska zajednica braće i sestara Milosrdnog Isusa i Blažene Djevice Marije od Gore Karmela.

 

Prvu katehezu održao je brat Dražen Marija Vargašević koji je s okupljenim vjernicima podijelio iskustvo vjere i molitve u svom životu. Prije dublje spoznaje vjere također se molio Bogu ali mu je Bog služio za ostvarenje njegovih ciljeva, a nije shvaćao da se on treba svojim životom Bogu služiti. U jednom trenutku shvatio je da treba moliti da vidi što zapravo Bog želi od njega, a ne moliti se Bogu da Bog ispunjava njegove želje. Na tom putu jako su mu pomogle osobe koje su mu otkrile da ga Bog zaista ljubi što je dalo sasvim novu dimenziju njegovom životu.

 

Na temelju evanđeoskog ulomka u kojem se govori kako su apostoli, nakon što su cijelu noć lovili ribu i ništa nisu ulovili, na Isusovu riječ bacili mrežu u koju se ulovilo mnogo riba br. Dražen je dao širu sliku tog događaja. Istaknuo je dugogodišnje ribarsko iskustvo apostola koji su bili stručnjaci za hvatanje ribe na Galilejskom moru kao i Petrovu odluku da unatoč tome što je znao da nema ribe baci mrežu tamo gdje je Isus rekao.

 

U jednom trenutku tijekom kateheze izložen je Presveti Oltarski Sakrament te su sudionici u molitvi na koljenima pred Presvetim pokušali doživjeti trenutak Isusovog dolaska u njihov život i njihovu životnu situaciju, nalik trenutku Isusovog dolaska među apostole nakon noćnog ribanja bez rezultata. Br. Dražen je potaknuo vjernike da promisle o svojim eventualnim neuspjesima i o tome što bi ih Isus pitao i što bi oni učinili.

 

Skrenuo je pozornost kako je Isus onaj koji daje sigurnost u životu i da od njega dolazi sreća. A kako se bacaju mreže da se u njih uhiti puno riba propovjednik je obećao objasniti slijedeći put.

 

S. Maja Pavla Bašić na početku je pozdravila sve koji su došli te ih kratko upoznala s Karmelom Božjeg Milosrđa. Susret je započeo molitvom Božjem milosrđu, a ispred oltara sve vrijeme je bila slika Milosrdnog Isusa.

 

Susreti će se održavati svake srijede u crkvi sv. Vlaha s početkom u 19.30 sati.

 

Angelina Tadić